WAT IS DIABETES?
Suikerziekte is een veel voorkomende en blijvende aandoening De medische term voor suikerziekte is “Diabetes mellitus”.
In de alvleesklier wordt het hormoon insuline aangemaakt. Het lichaam gebruikt insuline om de bloedsuikerspiegel op peil te houden. Bij diabetes is er een stoornis van de stofwisseling en heeft het lichaam moeite om de bloedsuikerspiegel in evenwicht te houden.
Het meest voorkomende typen diabetes zijn is “diabetes type 1” en “diabetes type 2”.
Bij diabetes type 1 valt het afweersysteem de cellen aan die insuline aanmaken. Bij diabetes type 2 is er te weinig insuline aanwezig en reageert het lichaam hier ook niet meer goed op. Ondanks de verschillende oorzaken kunnen beide typen dezelfde complicaties krijgen.
WAT ZIJN DE KLACHTEN/COMPLICATIES BIJ DIABETES?
Door hoge bloedsuikerwaardes kunnen na verloop van tijd de bloedvaten en de zenuwen beschadigd raken. Dit heeft als gevolg dat -in delen- van het lichaam het gevoel kan verminderen en uiteindelijk kan verdwijnen. Een goeie doorbloeding zorgt ervoor dat alle lichaamsdelen worden voorzien van zuurstof en voedingsstoffen. Als de bloedvaten en/of zenuwen beschadigd raken bent u gevoeliger voor het ontwikkelen van wonden, drukplekken en eeltvorming. Bovendien bestaat de kans dat wanneer u deze minder snel voelt u hier ongemerkt op doorloopt. De voet krijgt in dit geval onvoldoende rust om te herstellen. Uw voet kan gaan ontsteken wat serieuze gevolgen kan hebben.
WAT KUNT U DOEN OM HET RISICO OP COMPLICATIES TE VERMINDEREN?
– Houdt uw bloedsuikerwaarden nauwlettend in de gaten.
– Loop niet op blote voeten maar draag altijd schoenen, sokken en/of pantoffels.
– Controleer uw voeten en tenen iedere dag op wonden, drukplekken, roodheid en zwelling.
Als u diabetes (suikerziekte) heeft, zijn uw voeten extra kwetsbaar. Daarom adviseren wij u sterk om jaarlijks uw voeten te laten controleren door een podotherapeut of huisarts. Bij deze jaarlijkse controle wordt uw zorgprofiel vastgesteld.
Het zorgprofiel zegt iets over de kwetsbaarheid van uw voeten. Hoe hoger het profiel, hoe meer zorg u nodig heeft om wondjes of zweren aan uw voeten (diabetische voetulcera) te voorkomen of te behandelen. Er zijn 5 zorgprofielen: 0, 1, 2, 3 en 4.
De basisverzekering vergoedt de jaarlijkse voetcontrole. Heeft u bij de voetcontrole zorgprofiel 2, 3 of 4 gekregen? Dan vergoedt de basisverzekering ook de volgende voetzorg, om voetulcera te voorkomen of te behandelen:
BEHANDELING VAN DIABETES DOOR VOETPORTAAL PODOTHERAPEUTEN
De podotherapeut is de hoofdbehandelaar bij de DM Voetzorg buiten de ketenzorg. De podotherapeut bepaalt in het consult welke (en hoeveel) zorg u nodig heeft. Dit noemen we een zorgprofiel. Aan de hand van uw zorgprofiel wordt een persoonlijk behandelplan voor u opgesteld.
De hoogte van uw zorgprofiel is dan ook bepalend hoeveel medische zorg u nodig heeft en of deze zorg vergoed wordt door de zorgverzekeraar. De podotherapeut schrijft duidelijk uit welk deel van uw behandeling bij de pedicure onder de “medisch noodzakelijke zorg” valt. Soms heeft u geen medische noodzakelijk behandeling nodig, de podotherapeut zal in dat geval geen pedicurebehandelingen voorschrijven.
Het hoofddoel is om uw voeten in goede conditie te houden of met behulp van pedicurebehandelingen uw voetconditie te verbeteren.
De podotherapeut van VoetPortaal kan vaststellen of er sprake is van huid- en nagelproblematiek en deze behandelen indien nodig. Verder worden afwijkingen van de vorm en stand van uw voeten zorgvuldig in kaart gebracht. Het kan zijn onze podotherapeuten u adviseren om correctiezolen/inlegzolen of ortheses aan te meten.
De podotherapeut zal u adviseren op het gebied van:
- Schoeisel
- Nagelverzorging
- Preventie van overmatig eeltvorming
- Huidverzorging
- Gezonde leefstijl die voetproblemen kan voorkomen
VERGOEDINGEN
VoetPortaal heeft contracten met alle grote zorgverzekeraars. Indien u binnen een zorgprofiel valt waar medische zorg noodzakelijk is dan schrijft u podotherapeut uw behandeling(en) voor. Hierbij geeft de podotherapeut ook het aantal pedicurebehandelingen voor dat kalenderjaar aan.
De kosten voor het podotherapeutisch consult worden door de podotherapeut bij uw verzekeraar gedeclareerd. De kosten voor de jaarlijkse diabetes controle vallen namelijk onder de basisverzekering: U ontvangt hiervan dus geen factuur en u hoeft geen eigen bijdrage te betalen voor de vergoeding van DM Voetzorg te betallen.
Bij het opstellen van een zorgprofiel zal uw podotherapeut een behandelplan opstellen en aangeven welke behandeling van toepassing is op uw situatie.
MEDISCHE PEDICURE
Door een goede controle te combineren met -indien nodig- verzorging door een (medische) pedicure kunt u veel onnodig leed voorkomen. VoetPortaal heeft een samenwerkingsovereenkomst met een ruim netwerk van medische pedicures of pedicures met de aantekening diabetische voetbehandeling.
Bekijk hier de aangesloten pedicures.
Werkwijze pedicure: De pedicure zal de, door de podotherapeut omschreven, medisch noodzakelijk behandeling uitvoeren. Voor aanvullende “niet medisch noodzakelijke” zorg mag de pedicure een eigen bijdrage vragen. Deze zorg valt namelijk onder cosmetische behandelingen en dit is dan ook voor eigen rekening.
De samenwerkende pedicures van VoetPortaal mogen dit pas doen als zij de volgende drie punten hebben gerespecteerd:
– Er is vooraf overleg of u de cosmetische behandeling wilt en wat de kosten hiervan zullen zijn.
– U ontvangt van de pedicure een kwitantie/ betaalbewijs van de cosmetische behandeling
– Indien er sprake is van ‘huisbezoek’ door de pedicure, dan dient zij u vooraf op de hoogte te brengen van eventuele kosten die hieraan verbonden zijn.
U bent niet verplicht gebruik te maken van aanvullende (cosmetische) behandelingen. Indien u hier wel gebruik van wenst te maken kunt u dat aangeven bij uw pedicure. Een pedicure, die geen samenwerkingsovereenkomst heeft met VoetPortaal, kan geen declaraties voor behandelingen bij VoetPortaal indienen. Mocht u toch bij een pedicure onder behandeling willen blijven, welke geen samenwerkingsovereenkomst heeft met VoetPortaal, dan zult u zelf de behandelingskosten moeten betalen. U kunt in dit geval aan uw zorgverzekeraar vragen of dit toch vergoed wordt vanuit een (door u afgesloten) aanvullende verzekering.
CHARCOT
In zeldzame gevallen kan bij mensen met diabetes een Charcot voet ontstaan.
Is een van uw voeten zonder reden warm, rood, dik of pijnlijk? Of past uw schoen opeens niet meer? Zoek direct contact met een specialist. U heeft mogelijk een beginnende Charcot voet.