a

Bij Voetportaal kunt u snel terecht voor de juiste en beste ‘op maat gemaakte’ behandeling voor voetklachten. De podotherapeuten van Voetportaal volgen (of zijn afgestudeerd in) de gespecialiseerde vervolgopleiding Podotherapeut-Plus waarin extra specialisaties worden gegeven waardoor men u nog beter en structureler van uw klachten af kan helpen.

+ 31 (0)85 - 483 54 88

info@voetportaal.nl
Straatweg 179, 3621 BM Breukelen

Meest recente berichten

Maandag - Vrijdag 09:00 - 17:00

Centrale Afsprakenbalie

085 - 483 54 88

Lokaal tarief

Wilt u een afspraak maken met één van onze podotherapeuten? Dat kan op twee manieren:

  • TELEFONISCH: Als u graag samen met een van onze receptionistes een afspraak in wilt plannen kunt u telefonisch contact opnemen met onze centrale afsprakenbalie: 085-4835488. Deze is op werkdagen bereikbaar van 9.00 tot 17.00 uur.
  • ONLINE: Bij VoetPortaal kunt u ook 24 uur per dag en 7 dagen per week zelf online uw afspraak plannen! Klik op één van de buttons hieronder en u komt direct op de voor u juiste afspraakmodule:

VERSTIJVING VAN HET GROTE TEENGEWRICHT

Hallux Rigidus

WAT IS HALLUX RIGIDUS OF VERSTIJVING VAN HET GROTE TEENGEWRICHT?

De functie van de grote teen is belangrijk tijdens het lopen. De afzet van de voet wordt deels door de grote teen verricht. Daarom is de grote teen ook extra gevoelig voor slijtage; dit gewricht vangt namelijk de grootste druk op tijdens het lopen.
Bij Hallux Rigidus (bij beginnende klachten soms ook Hallux Limitus genoemd) is er sprake van een verstijving van de grote teen als gevolg van slijtage. Meestal staat daarbij de teen recht vooruit en is de functie van de grote teen beperkt, waardoor deze niet meer goed kan afwikkelen.

 

WAT ZIJN DE KLACHTEN BIJ HALLUX RIGIDUS?

Bij een verstijving van het grote teengewricht kan het teengewricht niet goed meer buigen of omhoog bewegen en kan krachtig afzetten pijnlijk zijn. Er is pijn bij het lopen en bewegen, vooral aan de bovenkant van de teen. In sommige gevallen is normaal lopen zelfs al lastig. De teen kan dik en gezwollen raken omdat hij niet op een natuurlijke manier in de schoen beweegt. Soms staat het laatste kootje van de teen omhoog. Vaak passen de schoenen daardoor ook niet meer fijn.
Soms treden de klachten alleen op in de ochtend, of bij beweging na een periode van rust.
Bij ernstige hallux rigidus kan er ook in rust sprake zijn van pijn of andere klachten. In dat geval zal behandeling van hallux rigidus nodig zijn.

 

HOE ONTSTAAT VERSTIJVING VAN HET GROTE TEENGEWRICHT?

 

Vaak is hallux rigidus leeftijdsgerelateerd en treedt het pas op na het vijftigste levensjaar, al komt het ook bij jongeren voor. Dan ligt er vaak een sportblessure aan ten grondslag.

De meest voorkomende oorzaken van een verstijving van het grote teengewricht zijn:

  • Slijtage van het kraakbeen (zichtbaar op röntgenfoto) of breuken in de teen. Bij sommige sporten is het risico op hallux rigidus aanwezig, bv voetbal (door trappen tegen de bal), of sporten waarbij veel gesprongen wordt (volleybal, turnen)
  • Andere voetafwijkingen als hallux valgus, maar soms ook platvoeten of holle voeten.
  • Gewrichtsontstekingen (jicht, reuma). Deze zijn mede mede veroorzaker van de botwoekeringen rond het getroffen gewricht.
  • Artrose

 

 

WAT KUNT U DOEN AAN VERSTIJVING VAN HET GROTE TEENGEWRICHT?

Als de oorzaak van de blessure een voetafwijking is, start de podotherapeutische behandeling meestal met ander (steviger) schoeisel, gecombineerd met op maat gemaakte therapeutische zooltjes. Met deze combinatie wordt geprobeerd om het afwikkelmoment van de voet naar achteren – richting de hiel – te brengen wat er voor zorgt dat de grote teen niet zelf hoeft af te wikkelen en het versleten teengewricht wordt ontlast.

Houdt de pijn ondanks de andere zolen toch aan, dan kan een operatie overwogen worden. Er zijn twee mogelijke operaties, namelijk de artrodese en de resectie-artroplastiek, ook wel cheilectomie genoemd.

In het geval van artrodese kunnen de gewrichten operatief vastgezet worden waarbij de grote teen in de juiste stand wordt gezet. Er kan dan geen wrijving meer plaatsvinden tussen het kraakbeen en de teen en de teen is daarmee pijnvrij.  Na een geslaagde operatie kan dan weer normaal schoeisel worden gedragen.

Bij cheilectomie wordt het woekerende kraakbeen tussen de gewrichten operatief verwijderd. Dit gaat wel enigszins ten koste van de kracht van de teen, en wordt daarom minder vaak bij jongeren toegepast.

 

BEHANDELING VAN HALLUX RIGIDUS DOOR VOETPORTAAL PODOTHERAPEUTEN

Bij voetPortaal podotherapeuten wordt er eerst onderzocht waar de hallux rigidus door veroorzaakt wordt. Komt dit door een afwijkende stand en daarmee looppatroon?  Door een daarmee samenhangende blokkade in de voet en/of enkel? Of door een scheefstand in het bekken?

Door eerst hier achter te komen kan er pas over worden gegaan op een therapie. Afhankelijk van de oorzaak kan deze bestaan uit:

  • Manueel therapie, om de voetfunctie te herstellen en daarmee het gebruik van het grote teengewricht
  • Zooltherapie, om de voetfunctie te optimaliseren
  • Schoenadvies, met eens stijve loopzool/vervroegde afwikkelbalk, om de buiging in het gewricht te zo veel mogelijk te ontlasten

Wilt u graag terug gebeld worden voor meer informatie of wilt u een afspraak maken?