De heup is een belangrijke schakel in het totale bewegingsapparaat. Zonder een sterke, vrij bewegende en pijnvrije heup zal het lichaam dit gaan compenseren met de benen of de romp.
Heupklachten kunnen dan ook veel problemen veroorzaken in de rug, billen, liezen of het bekken, waardoor u uw dagelijkse activiteiten niet meer goed kunt uitvoeren.
Ondanks dat de heup een erg sterk gewricht is, kan het kraakbeen van het heupgewricht slijten of beschadigd raken. Het ontstaan van heupklachten kan ook vele andere oorzaken hebben. De juiste oorzaak vinden is de belangrijkste schakel in het opstellen van het behandelplan.
Oorzaken van heupklachten
Heupklachten kunnen zowel acuut als chronisch zijn. Acute klachten zijn korter dan zes weken aanwezig, terwijl chronische klachten al langer dan drie maanden aanhouden.
Er zijn verschillende soorten klachten die worden benoemt als heupklachten. Echter er is een belangrijk onderscheidt in pijnklachten die worden veroorzaakt door omliggende structuren of door irritatie/slijtage van het gewricht zelf.
Omliggende structuren kunnen zowel spieren, pezen als slijmbeurzen zijn. Irritatie/slijtage van het gewricht zelf betreft meer de botten (de heupkop en de heupkom), het kraakbeen in het gewricht en het kapsel eromheen.
Het is niet altijd mogelijk om exact aan te tonen van welke specifieke structuur u klachten ervaart. Het kan ook een combinatie zijn van meerdere structuren en oorzaken.
In de gezondheidszorg word er een onderscheid gemaakt tussen aspecifieke- en specifieke heupklachten.
Aspecifieke heupklachten zijn klachten aan de heup waarbij geen duidelijke oorzaak bekend is.
Specifieke heupklachten zijn klachten waarbij de oorzaak wel duidelijk is, zoals een slijmbeursontsteking of een gebroken heup.
Vaak ontstaan heupklachten door overbelasting. Deze overbelasting wordt vrijwel altijd door een afwijkend loop- of beweegpatroon geïnitieerd. Belangrijk bij dit soort klachten is dan ook de voetstand, de manier van lopen en de beweeglijkheid van de heup.
Als deze overbelasting langdurig aanhoudt kan er slijtage in het heupgewricht ontstaan. Veel voorkomende oorzaken van heupklachten bij ouderen zijn artrose en reuma. Deze aandoeningen leiden tot een ontsteking en de afbraak van het kraakbeen.
Symptomen
Heupklachten kunnen verschillende soorten pijn omvatten. De pijn in de heupen kan continu aanwezig zijn of alleen ontstaan wanneer u aan het rusten of juist bewegen bent. Het is mogelijk dat klachten zowel overdag als ‘s nachts voorkomen. Bovendien kan de pijn uitstralen naar de rug, billen, benen, liezen of geslachtsdelen.
In de praktijk merken we dat patiënten die aangeven dat ze heupklachten hebben hier nogal een breed spectrum van het lichaam mee kunnen bedoelen. Om het overzichtelijk te houden onderscheiden we 3 zones van “heupklachten”.
Zone 1: Pijnklachten in de lies
Diep in de lies bevindt zich het heupgewricht (de kop en de kom), hierover lopen diverse spieren en pezen. Zowel het heupgewricht als de spieren en pezen kunnen liespijn geven.
Een afwijkend loop- en bewegingspatroon kan ertoe leiden deze structuren meer belast worden dan normaal. Meestal is er sprake van een toename aan draai in het gewricht zelf wanneer de voet te laat stabiliseert tijdens het lopen.
Pijnklachten afkomstig van het gewricht
Wanneer er slijtage in het heupgewricht is wordt dit heupartrose genoemd. Mensen met heupartrose zullen over het algemeen pijn in de lies aangeven. Vaak gepaard met (ochtend)stijfheid. De pijn kan ook meer richting de bil of zijkant van de heup uitstralen.
Artrose is een progressieve klacht en soms is de artrose dusdanig ver gevorderd dat de pijn niet volledig weg te nemen is zonder een injectie of operatie. Echter de reden waardoor de artrose in de eerste instantie is ontstaan is vaak wel te achterhalen. En wanneer deze goed behandeld wordt kunnen de pijnklachten vaak beïnvloed worden.
Pijnklachten afkomstig van spieren en of pezen
Naast liesklachten die ontstaan door slijtage of irritatie van het gewricht zelf kunnen de klachten ook van overbelaste spieren en pezen komen. Wanneer tijdens het lopen deze structuren harder moeten werken om deze extra draaibewegingen te sturen en te corrigeren kunnen ze overbelast raken en pijnklachten geven.
In de lies zitten onder andere spieren en pezen die de zwaai van het bovenbeen opstarten bij het lopen. En daar speelt de voet een grote rol in. Hoe beter het loop- en bewegingspatroon onder controle is hoe minder overmatige bewegingen het heupgewricht maakt.
De artrose kan dan minder snel vorderen en minder pijnlijk zijn. Hetzelfde geldt voor de spieren en pezen in de lies.
Een spier die regelmatig verantwoordelijk is voor de liesklachten is de m. Iliopsoas. Klik hier voor meer informatie.
Zone 2: Pijnklachten aan de buitenzijde van het bovenbeen/bekken
Ook deze regio wordt aangeduid als de heup. Het betreft hier een wirwar van banden, spieren, pezen, aanhechtingen en slijmbeurzen. Deze kunnen allemaal overbelast raken, ontsteken en pijnklachten geven.
Om te beoordelen waardoor deze klacht ontstaat is het van belang om het functioneren van de spieren/pezen daar te beoordelen. Soms worden deze klachten veroorzaakt door een ongelijkmatige beweging van het bekken. Regelmatig worden ze veroorzaakt door een verkeerde beweging van het been en de voet.
Het beïnvloeden van de voet kan dus het loop- en bewegingspatroon optimaliseren. Ook voor deze klacht geldt dat hoe beter het loop- en bewegingspatroon onder controle is hoe minder kans er is op klachten.
Zone 3: Pijn aan de bovenrand van het bekken
De bekkenrand is een grote aanhechtingsplaats van spieren. Dit zijn spieren die aan de binnenkant van het bekken vanuit de lies komen, spieren die vanaf de zijkant van het bovenbeen komen en meerdere buikspieren. Ook hier is het dus belangrijk om de origine van de pijn te achterhalen.
Een spieraanhechting gaat namelijk niet zomaar pijn doen. Er is altijd een reden waarom deze spier/spieren een toegenomen spanning heeft. Langdurige trekkracht geeft verzuring van de spieraanhechting en hiermee gepaard gaan pijnklachten.
Heupklachten behandelen door VoetPortaal
Bij heupklachten denkt u in de eerste instantie waarschijnlijk niet direct aan podotherapie. Dat klopt misschien wel, omdat podotherapeuten relatief gezien erg gefocusd zijn op de voeten. Bij VoetPortaal bekijken we echter de gehele bewegingsketen en zien we dat er vaak verbanden zijn tussen een afwijkend looppatroon en heupklachten.
Bij VoetPortaal gaan we samen op zoek naar een oplossing voor uw heupklachten. Tijdens een intakegesprek analyseren we uw algehele lichaamshouding en beweging. Hierna worden de klachten nauwkeurig bekeken en beoordeeld.
Uit ervaring weten we dat het toepassen van manuele therapie de klachten vaak al direct kunnen verlichten.
Aanvullende behandelingen, zoals op maat gemaakte correctiezolen, ondersteunen en versterken het effect van de manuele therapie.
De technieken en toepassing van manuele therapie zijn een specialistisch onderdeel binnen VoetPortaal. Al onze therapeuten hebben hier intern een tweejarige opleiding voor gevolgd. Deze aanvullende opleiding stelt ze in staat om de samenhang van klachten te beoordelen en deze in veel gevallen structureel te verhelpen. Dit kenmerkt de effectieve aanpak van VoetPortaal.
Plan daarom direct een afspraak in met één van onze therapeuten bij een praktijk bij u in de buurt!