a

Bij Voetportaal kunt u snel terecht voor de juiste en beste ‘op maat gemaakte’ behandeling voor voetklachten. De podotherapeuten van Voetportaal volgen (of zijn afgestudeerd in) de gespecialiseerde vervolgopleiding Podotherapeut-Plus waarin extra specialisaties worden gegeven waardoor men u nog beter en structureler van uw klachten af kan helpen.

+ 31 (0)85 - 483 54 88

info@voetportaal.nl
Straatweg 179, 3621 BM Breukelen

Meest recente berichten

Maandag - Vrijdag 09:00 - 17:00

Centrale Afsprakenbalie

085 - 483 54 88

Lokaal tarief

Wilt u een afspraak maken met één van onze podotherapeuten? Dat kan op twee manieren:

  • TELEFONISCH: Als u graag samen met een van onze receptionistes een afspraak in wilt plannen kunt u telefonisch contact opnemen met onze centrale afsprakenbalie: 085-4835488. Deze is op werkdagen bereikbaar van 9.00 tot 17.00 uur.
  • ONLINE: Bij VoetPortaal kunt u ook 24 uur per dag en 7 dagen per week zelf online uw afspraak plannen! Klik op één van de buttons hieronder en u komt direct op de voor u juiste afspraakmodule:

HIELPIJN EN HIELSPOOR

Fasciitis Plantaris

WAT IS HIELPIJN?

Hielpijn is een klacht die in Nederland veel voorkomt. Je ziet het vaak bij hardlopers. Sporters hebben er veel last van net als kinderen.  Bij kinderen is er vaak een verband met groei te leggen. Bij sporters gaat het vaak om hielspoor. De medische term hiervoor is Fasciitis Plantaris. Fasciitis Plantaris is een ontsteking die in de pees onder het hielbeen zit.

 

WAT ZIJN DE KLACHTEN BIJ HIELPIJN?

De belangrijkste klachten bij hielspoor zijn de pijn en stijfheid onder de hiel bij lang staan en lopen.  Vooral voor mensen die een staand beroep hebben is dit lastig te vermijden en kan dat zeer pijnlijke voeten veroorzaken.

De pijn onder de hiel wordt vaak omschreven als het lopen over een kiezelsteentje. De meeste pijn  wordt vaak ’s ochtends bij het opstaan ervaren. De eerste stappen naast het bed zijn dusdanig pijnlijk dat er nauwelijks op de hiel gestaan kan worden. Daarna neemt de pijn wat af, maar neemt weer toe als de voet gedurende de dag meer belast wordt.

Na stilzitten komen de zenuwen en bloedvaten in een rust-toestand. Zodra er echter weer op de voet gestaan wordt komen deze direct onder spanning en wordt de pijn merkbaar.

Door de onnatuurlijke houding van de voet komt hielpijn ook vaak voor bij autorijden.

 

 

HOE ONTSTAAT HIELPIJN?

 

Bij het lopen komt spanning op de pees onder de voet te staan. Dit gebeurt op het moment dat de voet naar de afzet gaat.  De voetboog kan dan niet in stand gehouden worden. Dit heeft tot gevolg dat de voetboog wegzakt en de afstand van de voorkant van de voet naar het hielbeen groter wordt. Hierdoor wordt de pees onder de voet constant teveel opgerekt. Wanneer deze pees teveel belast wordt kunnen er scheurtjes in de pees ontstaan ter hoogte van het hielbeen. Je lichaam zal deze scheurtjes proberen te herstellen. Dit zorgt voor een ontsteking op de plaats waar de peesplaat onder de voet aan de hiel hecht. Met name het deel van de pees naar de grote teen is daarbij belangrijk. Tijdens dit proces kan je lichaam bot aanmaken om zo de verbinding tussen het hielbeen en de pees te verstevigen. Dit resulteert in de uiteindelijke hielspoor.

 

WAT KUNT U DOEN AAN HIELSPOOR?

Hoe langer je met hielspoor blijft rondlopen, hoe lastiger het is om er weer vanaf te komen. Het is daarom zaak om tijdig de symptomen te herkennen en er naar te handelen. En te voorkomen dat oplossingen beperkt blijven tot symptoombestrijding. Juist de oorzaak van de ontsteking die zit in het uitstrekken van de voet op het moment dat over de grote teen gelopen wordt, dient te worden aangepakt.

 

BEHANDELING VAN HIELSPOOR DOOR VOETPORTAAL PODOTHERAPEUTEN

De podotherapeuten van VoetPortaal gaan eerst op zoek naar de oorzaak van de klacht. Daarna wordt geprobeerd om de oorzaak van het uitstrekken van de voet bij het afzetten aan te pakken.

Zodra het uitstrekken van de voet onder controle is en de voet weer een gewone afwikkeling kan maken, zal de ontsteking onder de hiel vrij snel weggaan. Vaak zal de podotherapeut ook een tape aanbrengen om te zorgen dat de voetzool compacter blijft en de pees extra ontlast wordt. Dit zal vaak – in combinatie met een op maat gemaakt orthopedische zool die uw voet tot een specifieke afwikkeling dwingt – effectief zijn. De hielspoor of de fasciitis plantaris zal naar verwachting binnen drie weken nagenoeg geheel hersteld zijn. Om het herstelproces in de gaten te houden zal veelal een controleafspraak ingepland worden na ongeveer drie weken.

Meer weten? Bekijk de video van podotherapeut en orthomanueel arts René Somers

 

Wilt u graag terug gebeld worden voor meer informatie of wilt u een afspraak maken?