a

Bij Voetportaal kunt u snel terecht voor de juiste en beste ‘op maat gemaakte’ behandeling voor voetklachten. De podotherapeuten van Voetportaal volgen (of zijn afgestudeerd in) de gespecialiseerde vervolgopleiding Podotherapeut-Plus waarin extra specialisaties worden gegeven waardoor men u nog beter en structureler van uw klachten af kan helpen.

+ 31 (0)85 - 483 54 88

info@voetportaal.nl
Straatweg 179, 3621 BM Breukelen

Maandag - Vrijdag 09:00 - 17:00

Secretariaat

 

    Wilt u een afspraak maken met één van onze podotherapeuten? Dat kan op twee manieren:

    • TELEFONISCH: Als u graag samen met een van onze receptionistes een afspraak in wilt plannen kunt u telefonisch contact opnemen met onze centrale afsprakenbalie: 085-4835488. Deze is op werkdagen bereikbaar van 9.00 tot 17.00 uur.

    • ONLINE: Bij VoetPortaal kunt u ook 24 uur per dag en 7 dagen per week zelf online uw afspraak plannen! Klik op één van de buttons hieronder en u komt direct op de voor u juiste afspraakmodule:

    Wratten

    Wat is wrat?

    Een wrat, ook wel een verrucae genoemd, is een goedaardig huidgezwelletje. Een wrat voelt meestal ruw aan en heeft een ovaal of rond uiterlijk. De meeste wratten zitten op de handen of de voeten. Een naar buiten groeiende wrat heeft een beetje een bloemkoolachtig uiterlijk.

    Wratten op de voet worden door het lopen in het eelt van de voet gedrukt. Ze groeien dus naar binnen en zitten verzonken in de voetzool. Daardoor zijn ze in de eerste instantie wat moelijker te herkennen als een wrat.

    Voetwratten kunnen pijnlijk zijn bij lopen of staan.

    Twee typen voetwratten

    Er zijn twee typen voetwratten. De mozaïkwrat en de doornwrat. Mozaïkwratten groeien meer aan de oppervlakte van de huid en het zijn vaak meerdere wratten die als een mozaïk tegen elkaar liggen.  Doornwratten groeien meer de diepte in. Omdat de wrat meer naar binnen groeit kan deze voelen als een doorn wanneer hij door lichaamsgewicht in de voetzool drukt. Beide soorten kunnen pijnlijk zijn alhoewel een doornwrat meestal pijnlijker is.

    Oorzaak

    Wratten worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Deze zorgt ervoor dat een woekering ontstaat in de bovenlaag van de huid wat uiteindelijk een wrat vormt.

    Ondanks dat bekend is dat een wrat ontstaat als gevolg van een virus, is onbekend waarom niet iedereen die in contact komt met dit virus ook wordt besmet. Waarschijnlijk spelen genetische factoren en een (verzwakt) immuunsysteem hierin een grote rol.

    Er is overigens geen bewijs dat wratten ontstaan door het gebruik van openbare badplaatsen en sporten op blote voeten.

    Hoe wratten voorkomen kunnen worden is nog steeds onduidelijk. Als u een wrat of wratten heeft is het verstandig om hier niet aan de peuteren. Dit kan zorgen voor verdere verspreiding

    Kenmerken wratten:

    Uiterlijk:

    • Bloemkoolachtig uiterlijk
    • Donkere stipjes in het weefselDit zijn gestolde kleine puntbloedinkjes van bloedvaatjes in de wrat.
    • De rand van de wrat is wat eeltachtig

     

    Wratten onder de voet onderscheiden van likdoorns:

    Een doornwrat kan soms moeilijk te onderscheiden zijn van een likdoorn. Dit kunt u testen door druk uit te oefenen.

    • Een wrat doet pijn bij het vanaf de zijkant samendrukken tussen uw vingers.
    • Een likdoorn doet pijn wanneer u met uw vinger druk vanaf de bovenkant op de likdoorn geeft.

     

    Beloop

    • De verwachting van herstel is bij wratten gunstig. De meeste wratten verdwijnen uiteindelijk vanzelf zonder littekens of andere restverschijnselen.
    • Wratten op voeten zijn wel hardnekkiger dan wratten op handen. Het duurt meestal meerdere jaren voordat ze verdwijnen.
    • Indien u geen last heeft van de wrat is een behandeling niet nodig.
    • Als de wrat pijnlijk is en u hindert kunt u de wrat laten behandelen bij een huisarts of dermatoloog.
    • Zelf behandelen heeft zelden het gewenste effect.

    Behandeling bij VoetPortaal:

    De wrat is niet altijd makkelijk te verwijderen. Gelukkig zijn er ook andere aanvullende/vervangende manieren om de pijnklachten te verhelpen.

    Als een voetwrat pijnlijk is komt dit door druk op de wrat. Het is daarom nuttig om te kijken hoe die druk verminderd kan worden. Bij VoetPortaal kijken we naar meerdere aspecten die hier invloed op kunnen hebben

    1. Voetafwikkeling

    Het kan zijn dat uw voetafwikkeling afwijkt waardoor delen van de voet meer druk ervaren dan normaal. Als er op dit deel van de voet zich een wrat bevind kan deze pijn gaan doen.

    De oorzaak van een afwijkende voetafwikkeling ligt vaak aan een verminderde beweeglijkheid van de enkel en/of middenvoetsbeentjes van de voet. Dit kan zich bijvoorbeeld ontwikkelen doordat u een keer uw enkel heeft verzwikt. Dit kan jaren geleden zijn geweest en hoeft geen klachten in de enkel zelf te geven.

    Een succesvolle methode om dit te verhelpen is manuele therapie. Bij VoetPortaal wordt middels manuele therapie de voetafwikkeling genormaliseerd zodat de voet weer een gelijkmatige drukverdeling heeft en een wrat minder wordt belast.

     

    1. Eelt (hyperkeratose)

    Wanneer er veel eelt rondom de wrat dit geeft dit meer druk op de wrat zelf. Gezien druk op de wrat pijnlijk is kan het verwijderen van eelt verlichting geven.

    De podotherapeut kan, met behulp van een instrumentele behandeling, het eelt verwijderen waardoor de druk op de wrat normaliseert.

     

    1. Correctiezolen met uitsparing(en)

    Bij veel pijnklachten kan een (tijdelijke) correctiezool met een uitsparing voor de wrat een uitkomst bieden. Met behulp van een correctiezool kan de voet wat worden bijgestuurd waardoor er een betere drukverdeling plaatsvind op de voetzool. Hiernaast kan een uitsparing op de plek van de wrat nog meer afname van druk geven.

    Wilt u graag teruggebeld worden voor meer informatie of wilt u een afspraak maken?