a

Bij Voetportaal kunt u snel terecht voor de juiste en beste ‘op maat gemaakte’ behandeling voor voetklachten. De podotherapeuten van Voetportaal volgen (of zijn afgestudeerd in) de gespecialiseerde vervolgopleiding Podotherapeut-Plus waarin extra specialisaties worden gegeven waardoor men u nog beter en structureler van uw klachten af kan helpen.

+ 31 (0)85 - 483 54 88

info@voetportaal.nl
Straatweg 179, 3621 BM Breukelen

Maandag - Vrijdag 09:00 - 17:00

Secretariaat

 

    Wilt u een afspraak maken met één van onze podotherapeuten? Dat kan op twee manieren:

    • TELEFONISCH: Als u graag samen met een van onze receptionistes een afspraak in wilt plannen kunt u telefonisch contact opnemen met onze centrale afsprakenbalie: 085-4835488. Deze is op werkdagen bereikbaar van 9.00 tot 17.00 uur.

    • ONLINE: Bij VoetPortaal kunt u ook 24 uur per dag en 7 dagen per week zelf online uw afspraak plannen! Klik op één van de buttons hieronder en u komt direct op de voor u juiste afspraakmodule:

    Ingegroeide nagel

    Wat is een ingegroeide nagel?

    Bij een ingegroeide teennagel (onychocryptosis) groeit de nagel niet alleen naar voren maar ook naar de zijkant richting het omliggende weefsel, het nagelbed.
    De nagelrand kan erg scherp zijn. Bij langdurige druk van de nagel op de huid kan er een wondje ontstaan. De rand van de nagel groeit dan in het omliggende weefsel van de teen. Dit is erg pijnlijk. Het wondje kan, als de nagel voor langere tijd, ingroeit gaan ontsteken en er kan “wild vlees” ontstaan.

    Wat zijn de symptomen bij een ingegroeide nagel?

    • De huid naast de nagel is dik en rood.
    • Het ontstoken weefsel kan naast rood ook gelig van kleur zijn. Er kan namelijk pusvorming ontstaan naast de nagel.
    • Druk op de nagel is pijnlijk.
    • Staan en lopen verergeren te pijn.
    • De meeste (gewone) schoenen kunt u niet dragen omdat dit te gevoelig is bij de nagel.

    Hoe ontstaat een ingegroeide nagel:

    Factoren die kunnen bijdragen aan een ingegroeide nagel:

    • Schoenen die te strak of te smal zitten. De teennagel kan bij teveel druk anders gaan groeien.
    • Te kort en te rond afknippen van de nagels in plaats van recht afknippen.
    • Peuteren aan de teennagels.
    • De betreffende teen stoten.
    • Kromme teennagels: nagels kunnen van nature een grotere kromming vertonen waardoor het ingroeien een grotere kans heeft.
    • Zweetvoeten: een weke huid is kwetsbaarder.

    Wat kunt u doen om een ingegroeide nagel te voorkomen:

    • Draag goed passend schoeisel waarbij uw tenen voldoende ruimte hebben in zowel de breedte als de hoogte.
    • Knip uw teennagels recht af.

    Behandelmogelijkheden van een ingegroeide nagel door VoetPortaal

    Er zijn verschillende behandelmogelijkheden bij een ingegroeide nagel. De podotherapeut zal tijdens het consult inschatten welke behandeling voor u het meest geschikt is.

     

    Plaatsing van watjes

    Een veel gebruikte behandelmethode, middels een instrumentele behandeling, is het plaatsen van watjes (tamponage) tussen de nagel en de huid.

    Deze watjes geven een drukverdeling op de huid en begeleiden de nagel tijdens de groei. Op deze manier wordt het verder ingroeien van de nagel voorkomen.

     

    Plaatsing van een nagelbeugel

    Indien het plaatsen van watjes onvoldoende effect heeft kan er voor worden gekozen om een nagelbeugel te plaatsen.

    Een nagelbeugel – ook wel ”orthonyxie” genoemd – wordt gebruikt om een te bolle nagelvorm te corrigeren en hiermee ingroeien van een nagel te voorkomen of te bestrijden. Een nagelbeugel trekt de zijkant van de nagel wat omhoog zodat de uiteinden van de nagel niet meer in de huid kunnen groeien. Een podotherapeut buigt een ijzerdraad tijdens een consult in een vorm die precies op uw nagel past.

     

    Fenolisatie

    Een ingroeiende nagel kan een hardnekkig en terugkerend probleem zijn. In dat geval kan een fenolisatie van de nagel een uitkomst bieden. Het gaat hier om een kleine chirurgische ingreep waarin meerdere podotherapeuten bij VoetPortaal zijn gespecialiseerd.

    Bij een nagelfenolisatie wordt de buitenste rand van de nagel (tot onder de nagelriem) verwijderd. Dit gebeurt uiteraard onder plaatselijke verdoving. Het stukje nagelriem, waaruit de buitenste nagelrand is verwijderd, wordt vervolgens behandeld met fenol. De fenol zorgt ervoor dat de buitenste rand van de nagelriem geen nieuwe nagel meer aanmaakt.

    Dit heeft als eindresultaat dat de nagel wat smaller is geworden en zelden tot nooit meer ingroeit. Een erg effectieve en blijvende ingreep.

    Wilt u graag teruggebeld worden voor meer informatie of wilt u een afspraak maken?