a

Bij Voetportaal kunt u snel terecht voor de juiste en beste ‘op maat gemaakte’ behandeling voor voetklachten. De podotherapeuten van Voetportaal volgen (of zijn afgestudeerd in) de gespecialiseerde vervolgopleiding Podotherapeut-Plus waarin extra specialisaties worden gegeven waardoor men u nog beter en structureler van uw klachten af kan helpen.

+ 31 (0)85 - 483 54 88

info@voetportaal.nl
Straatweg 179, 3621 BM Breukelen

Meest recente berichten

Maandag - Vrijdag 09:00 - 17:00

Centrale Afsprakenbalie

085 - 483 54 88

Lokaal tarief

Wilt u een afspraak maken met één van onze podotherapeuten? Dat kan op twee manieren:

  • TELEFONISCH: Als u graag samen met een van onze receptionistes een afspraak in wilt plannen kunt u telefonisch contact opnemen met onze centrale afsprakenbalie: 085-4835488. Deze is op werkdagen bereikbaar van 9.00 tot 17.00 uur.
  • ONLINE: Bij VoetPortaal kunt u ook 24 uur per dag en 7 dagen per week zelf online uw afspraak plannen! Klik op één van de buttons hieronder en u komt direct op de voor u juiste afspraakmodule:

LAGE RUGPIJN / SPIT

Lumbago

WAT IS LAGE RUGPIJN OF SPIT?

Vanaf de zijkant bezien zitten er van nature krommingen in de wervelkolom. Zo’n kromming naar voren noemen we een lordose, de kromming naar achter noemen we een kyfose.

Op het moment dat deze krommingen te groot zijn, spreken we van houdingsafwijkingen. Een versterkte lumbale lordose ( sterke holle rug) zien we bijvoorbeeld vaak bij mensen met zwakke buikspieren, of tijdens zwangerschap.

Het bekken ligt naast het heiligbeen. Het bekken en het heiligbeen vormen de basis voor de gehele wervelkolom. Tussen het heiligbeen en het bekken liggen twee gewrichten, de zogenaamde SI- gewrichten. Deze SI-gewrichten zijn heel belangrijk voor het zitten, staan, lopen, draaien, enz. Hierbij kan worden opgemerkt dat elke beweging van het bekken met het daaraan vast zittende heiligbeen, een bewegingsverandering in de wervelkolom veroorzaakt.

Spit of lumbago is vaak een plotseling hevige pijn in de lendenstreek, onder in de rug tussen de billen en de onderste ribben, en het gevolg van uitgerekte spieren, spierkramp of scheurtjes in spieren en/of ligamenten. Dit zijn meestal de groep spieren rond de ruggengraat.

Door scheefstand van de SI-gewrichten ontstaat er een verkeerde houding die naast lage rugpijn ook  nog andere klachten kan doen ontstaan:

  • Been / Knie / Voetpijn
  • Heup / Bil / Liespijn
  • Pijn tussen de schouderbladen
  • Nek / Schouderpijn
  • Hoofdpijn

 

WAT ZIJN DE KLACHTEN BIJ LAGE RUGPIJN?

Vaak zijn lage rugklachten het gevolg van spanning(en) in één of meerdere ligamenten, of spieren die hechten aan de wervelkolom. Dit kan voorkomen bij een slechte houding, maar kan zich ook voordoen als u onder stress komt te staan.

Rugpijn kan langzaam of plotseling (spit) ontstaan en gaat meestal gepaard met stijfheid. Soms is de pijn constant. De pijn kan ook optreden als u een bepaalde houding aanneemt.

Hoesten, niezen en draaien van de rug maken de pijn meestal erger.

Lage rugpijn is vervelend, maar wordt meestal niet veroorzaakt door iets ernstigs. Oók niet als de pijn zeer erg is. Het gaat bijna altijd vanzelf over. Geleidelijk aan krijgt u minder last van de klachten en kunt u na een tijdje weer zonder pijn bewegen. Bij sommige mensen is de pijn binnen enkele dagen over, soms duurt het een paar weken.

 

HOE ONTSTAAT LAGE RUGPIJN?

Het is niet altijd even duidelijk waardoor iemand rugpijn krijgt, maar lage rugpijn ontstaat meestal door overbelasting van de rug of als één of beide SI gewrichten vastzitten. Denk daarbij aan te vlug of te zwaar tillen of een verkeerde beweging maken (spit), een slechte lichamelijke conditie, veel autorijden en spanning of veel werken in dezelfde houding.

Ook kunnen er factoren spelen als een verkeerde voetstand, een beenlengteverschil of aangeboren afwijkingen elders in het lichaam, waardoor een verkeerd loop- en belastingspatroon ontstaat waarmee we de oorspronkelijke klacht proberen te ontzien.

Vaak is het een combinatie van factoren.

 

WAT KUNT U DOEN AAN LAGE RUGPIJN?

Hoe pijnlijk lage rugpijn ook is, het is belangrijk om te beseffen dat er geen sprake is van letsel of lichamelijke schade. Dit, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een hernia. Met die wetenschap is het van belang om ervoor te zorgen dat je in beweging blijft en niet op bed gaat liggen. Dat je tijdelijk je dagelijkse handelingen en werkzaamheden minder goed kan uitvoeren is niet gek. Maar probeer deze wel geleidelijk aan weer op te pakken.

 

BEHANDELING VAN LAGE RUGPIJN DOOR VOETPORTAAL PODOTHERAPEUTEN

Om te voorkomen dat de rugpijn vaak terugkomt of chronisch wordt moet u er op gaan letten dat u een goede lichaamshouding aanneemt bij lopen en zitten, op de juiste wijze tilt of op een betere manier uw bekkenspieren belast.

Een podotherapeut van VoetPortaal zal onderzoeken of uw rugklachten een oorzaak hebben in een verkeerde voetstand, beenlengte verschil, afwijkingen in het looppatroon of dat het met uw schoeisel te maken heeft. Hij of zij kan u een passend advies geven met betrekking tot de dagelijkse bezigheden of een passend schoenadvies. Daarnaast kan de podotherapeut middels een zooltherapie uw verkeerde voetstand corrigeren of bij beenlengteverschil, dit opheffen.

 

Wilt u graag terug gebeld worden voor meer informatie of wilt u een afspraak maken?