a

Bij Voetportaal kunt u snel terecht voor de juiste en beste ‘op maat gemaakte’ behandeling voor voetklachten. De podotherapeuten van Voetportaal volgen (of zijn afgestudeerd in) de gespecialiseerde vervolgopleiding Podotherapeut-Plus waarin extra specialisaties worden gegeven waardoor men u nog beter en structureler van uw klachten af kan helpen.

+ 31 (0)85 - 483 54 88

info@voetportaal.nl
Straatweg 179, 3621 BM Breukelen

Maandag - Vrijdag 09:00 - 17:00

Secretariaat

 

  Wilt u een afspraak maken met één van onze podotherapeuten? Dat kan op twee manieren:

  • TELEFONISCH: Als u graag samen met een van onze receptionistes een afspraak in wilt plannen kunt u telefonisch contact opnemen met onze centrale afsprakenbalie: 085-4835488. Deze is op werkdagen bereikbaar van 9.00 tot 17.00 uur.

  • ONLINE: Bij VoetPortaal kunt u ook 24 uur per dag en 7 dagen per week zelf online uw afspraak plannen! Klik op één van de buttons hieronder en u komt direct op de voor u juiste afspraakmodule:

  Mortonse neuralgie

  Zenuwbeknelling tussen twee middenvoetsbeentjes

  WAT IS MORTONSE NEURALGIE?

  Mortonse neuralgie is een zenuwbeknelling tussen twee middenvoetsbeentjes. Door de beknelling raakt de zenuw geïrriteerd waardoor u pijn krijgt. Meestal gaat het om de zenuw tussen het 3e en het 4e middenvoetsbeentje. Een enkele keer zit het probleem tussen het 2e en het 3e middenvoetsbeentje.

  Bij langdurige prikkeling van de zenuw kan er een verdikking van de zenuw ontstaan. Dit wordt een Mortons Neuroom genoemd. De verdikte zenuw kan weer sneller beklemd raken waardoor er een vicieuze cirkel kan ontstaan.

  WAT ZIJN DE KLACHTEN VAN EEN MORTONSE NEURALGIE?

  Een zenuwbeklemming in de voorvoet (Mortonse neuralgie) herkent u aan de scherpe pijn in de tenen of in het voorste stukje van uw voorvoet. Wanneer u de zenuw te vaak en te intensief geprikkeld is, kan er een tinteling in de tenen ontstaan.

  Meestal komen de klachten opzetten na circa 10-20 minuten lopen. Stoppen met lopen, de schoen uitdoen en het stukje van de voet even masseren geeft verlichting. Als u zelf aan de voet voelt is er geen pijn, maar zodra u weer gaat lopen, wordt de zenuw opnieuw geprikkeld. De klachten komen dan ook na verloop van tijd weer opzetten. Overigens gaat lopen op blote voeten meestal prima.

  Veel mensen omschrijven de pijn als volgt:

  • een brandende of snijdende pijn in de bal van de voet met uitstraling naar de tenen
  • pijnscheuten in de voorvoet of tussen de tenen
  • tintelingen en prikkelingen in de bal van de voet, doortrekkend naar de tenen
  • een doof en koud gevoel in de tenen
  • soms voelt het alsof de middenvoetsbeentjes over elkaar schuren

   

  “HOE ONTSTAAT MORTONSE NEURALGIE?

  Vanuit de achtervoet loopt een zenuw in een boog naar voren. De zenuw vertakt zich in het voorste deel van de voet. Vervolgens splitst de zenuw zich nogmaals en gaat uiteindelijk naar twee tenen toe.

  Op het moment dat een voet bij het lopen -door een verkeerde voetafwikkeling- te ver naar binnen kantelt kan de zenuw beklemd raken tussen de kopjes van twee middenvoetsbeentjes. Dit gebeurt bijna altijd tussen de middenvoetsbeentjes van de derde en vierde teen.

  Mortonse neuralgie komt relatief vaker voor bij mensen die een wat bredere voorvoet hebben en vervolgens te smalle schoenen dragen of veel op hoge hakken lopen. Als uw voet in een schoen zit wordt de voorvoet een beetje bij elkaar gedrukt. De zenuw kan dan makkelijker beklemd raken. Loopt u daarentegen op blote voeten dan spreiden de middenvoetsbeentjes zich en kunnen ze minder snel een zenuw beklemmen.

   

   

   

   

  WAT KUNT U DOEN ALS U MORTONSE NEURALGIE HEEFT?

  De pijn gaat weg als u rust neemt. Het is belangrijk dat uw schoenen de juiste ondersteuning bieden en breed genoeg zijn. Inleg- of steunzolen geven vaak verlichting. Dit geldt ook voor voetmassages. Let wel, pijn is altijd een teken dat er iets aan de hand is. Neem daarom actie en vraag uw podotherapeut advies.

   

   

  BEHANDELING MORTONSE NEURALGIE DOOR VOETPORTAAL PODOTHERAPEUTEN

  Bij VoetPortaal is de behandeling voornamelijk gericht op het verbeteren van de afwikkeling. Dit is bijna altijd de oorzaak van het probleem. Zodra we de oorzaak van die verkeerde afwikkeling gevonden hebben halen we deze weg middels manuele therapie en ondersteunen we deze therapie meestal met een correctiezool.

  Zo kunnen we er voor zorgen dat de zenuw niet of nauwelijks meer beklemd raakt. Bij ernstigere gevallen kan het zijn dat de zenuw dusdanig is verdikt dat ook met een juist afwikkeling van de voet de zenuw nog knelt.  In dat geval adviseren wij u om naar een gespecialiseerde voetchirurg te gaan.

  Wilt u graag teruggebeld worden voor meer informatie of wilt u een afspraak maken?