Wat is MSK?
Musculoskeletale Geneeskunde (MSK) is een relatief jong, medisch vakgebied dat zich richt op het analyseren en behandelen van klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat (musculoskeletaal). De MSK-Geneeskunde integreert daarbij de kennis vanuit de diverse vakgebieden die zich als afzonderlijke specialismen bezighouden met het houdings- en bewegingsapparaat.
Met welke klachten kunt u bij de MSK-arts terecht?
Veel aandoeningen van het houdings- en bewegingsapparaat gaan gepaard met reacties zoals pijn en belemmeringen. De oorzaak hiervan zit vaak op een andere plaats dan de pijn, waardoor het buiten het aandachtsgebied van het desbetreffende specialisme valt en dus niet altijd geduid wordt. De MSK-Geneeskunde brengt vanuit haar brede achtergrond de reacties in kaart om te komen tot de beste behandelmethode om de klachten te verminderen.
Voorbeelden van klachten waarmee u terecht kunt bij de MSK-arts:
- Pijn aan spieren en gewrichten: rug-, nek en schouderklachten, ribklachten, enkel- en voetklachten, bekkenklachten, hand- en polsklachten, lies- en hamstringklachten, achillespeesklachten.
- Klachten na een ongeval: nekklachten/whiplash na een auto-ongeval, lage rugklachten.
- Pijnklachten na een herniaoperatie.
- Vage pijnen of tintelingen in armen, benen, borst of hoofd, hoofdpijn, migraine, duizeligheid, hartkloppingen, onbegrepen buikpijn, pijn op de borst of tussen de ribben.
Heb ik een verwijzing nodig?
Uw huisarts of specialist kan u naar ons doorverwijzen, maar u kunt zelf ook rechtstreeks terecht bij een MSK-arts. Behandelingen door de MSK-arts worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering en gaan dus niet ten koste van uw eigen risico. Bij veel zorgverzekeraars worden de kosten vergoed vanuit het onderdeel alternatieve geneeskunde.