Werkwijze & behandeling
De MSK-arts neemt de tijd om uw klachten te inventariseren en een uitgebreid lichamelijk onderzoek te doen. Eventueel vult uw MSK-arts dit nog aan met eerder verricht of aanvullend onderzoek (zoals röntgenfoto’s of MRI-scans). Daaruit volgt een diagnose en een behandelplan. De MSK-arts maakt voor zijn behandeling gebruik van verschillende technieken. Binnen onze praktijk hebben de artsen zich toegelegd op het behandelen van mechanische stoornissen aan stand- en/of functie door het toepassen van gewrichtsmobilisaties, waarmee de vicieuze cirkel van pijn-functiestoornis-reactie-meer pijn wordt doorbroken.
De basis van de vooral door ons toegepaste behandelmethode met mobilisatietechnieken werd in 1965 gelegd door de Amsterdamse arts mevrouw M. Sickesz (1923-2015). Zij stelde dat veel klachten van het bewegingsapparaat te maken hebben met kleine, corrigeerbare afwijkingen van de wervelkolom, het bekken en de overige gewrichten. Vervolgens ontwikkelde zij een methode om deze afwijkingen op systematische wijze te corrigeren en zo de klachten te behandelen.
Aanvullend wordt er in sommige gevallen ook gebruikt gemaakt van specifieke stabilisatietraining. In onze praktijk wordt geen gebruik gemaakt van injectietechnieken of andersoortige pijnbehandeling, Indien het nodig is, dan kunnen wij u verwijzen naar collega MSK-artsen die zich hebben toegelegd op bovengenoemde behandelingen. In de meeste gevallen is de behandeling door een MSK-arts afdoende en zijn patiënten al na enkele behandelingen klachtenvrij! Het aantal consulten verschilt per patiënt en is afhankelijk van de afwijkingen.