a

Bij Voetportaal kunt u snel terecht voor de juiste en beste ‘op maat gemaakte’ behandeling voor voetklachten. De podotherapeuten van Voetportaal volgen (of zijn afgestudeerd in) de gespecialiseerde vervolgopleiding Podotherapeut-Plus waarin extra specialisaties worden gegeven waardoor men u nog beter en structureler van uw klachten af kan helpen.

+ 31 (0)85 - 483 54 88

info@voetportaal.nl
Straatweg 179, 3621 BM Breukelen

Maandag - Vrijdag 09:00 - 17:00

Secretariaat

 

  Wilt u een afspraak maken met één van onze podotherapeuten? Dat kan op twee manieren:

  • TELEFONISCH: Als u graag samen met een van onze receptionistes een afspraak in wilt plannen kunt u telefonisch contact opnemen met onze centrale afsprakenbalie: 085-4835488. Deze is op werkdagen bereikbaar van 9.00 tot 17.00 uur.

  • ONLINE: Bij VoetPortaal kunt u ook 24 uur per dag en 7 dagen per week zelf online uw afspraak plannen! Klik op één van de buttons hieronder en u komt direct op de voor u juiste afspraakmodule:

  De ontwikkeling van kindervoeten

  Normale groei van kindervoeten en benen.

   

  Kinderen groeien in hun eerste levensjaren bijzonder veel. Het lichaam is constant in ontwikkeling. Veel klachten aan de voeten en benen vinden hun oorsprong in de kindertijd. Als uw kind van jongs af aan een afwijkend looppatroon heeft vergroot dit de kans op lichamelijke klachten op latere leeftijd.

  Een voet van een baby is niet vergelijkbaar met een voet van een volwassene. Bovendien verschilt de snelheid van het ontwikkelen van kindervoeten per kind. Het is daarom als ouder soms moeilijk in te schatten of de ontwikkeling van de voeten en benen van uw kind normaal of afwijkend is.

  Bij twijfel is het altijd verstandig om verder advies in te winnen en het te laten controleren door een podotherapeut.

  Om u wat op weg te helpen beschrijven we hieronder globaal wat deze ontwikkelingen zijn.

  Leeftijd 0-2 jaar

  De voeten van een baby bestaan nog grotendeels uit kraakbeen. De botten zijn dan ook nog niet helemaal ontwikkeld.

  Door te trappelen met de voetjes ontwikkelen de spieren van de benen en voeten zich.  Hierdoor worden de spieren die gebruikt worden om te kunnen staan en lopen voorbereid.  Let erop dat uw baby hierin niet gehinderd wordt door te strakke kleding of sokjes.

  Het varieert per kind hoe snel ze gaan staan en lopen. Gemiddeld is dit tussen de 10-18 maanden. Het proces van lopen hoeft in deze periode niet actief gestimuleerd te worden. Zodra de voeten en de spieren sterk genoeg zijn om het gewicht te dragen gaat uw kind uit zichzelf staan.

  Buitenhuis kunt u de voeten beschermen met soepele, lichte schoenen. Binnenhuis is het juist aan te raden uw kind te laten staan op blote voeten of met sokjes aan. Dit zorgt ervoor dat de voeten en de spieren zich zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen in stabiliteit, coördinatie en kracht.

  De voet van een baby heeft een plat uiterlijk. Dit komt omdat aan de onderzijde een vetkussen zit. Het vetkussen onder de voet neemt in de eerste jaren steeds verder af. De voetboog wordt langzamerhand steeds zichtbaarder.

  De stand van de benen:

  Een baby wordt geboren met een O-stand van de benen. De benen staan redelijk ver uit elkaar. De enkels kunnen elkaar raken maar de knieën niet. Dit helpt later met het stabiliseren tijdens het staan en lopen.

  Leeftijd rond de 2-6 jaar:

  Rond de tweede verjaardag lopen vrijwel alle kinderen. Geleidelijk aan zal de O-stand van de benen afnemen. Rond het 2e levensjaar zijn de benen bijna recht.

  Hierna zullen de knieën steeds meer richting elkaar gaan groeien. Als uw kind op zijn rug ligt -met gestrekte benen- zult u zien dat de knieën elkaar kunnen raken terwijl er vaak ruimte overblijft tussen de enkels. Dit noemen we een X-stand

  De x-stand van de benen blijft meerdere jaren aanwezig. Een kleuter met X-benen is dan ook volkomen normaal en geen reden tot zorg.

  Leeftijd rond de 6-8 jaar

  Geleidelijk aan corrigeert de stand van de benen en voeten vanzelf. De benen worden rechter.  Als uw kind op zijn rug ligt, met gestrekte benen, dan kan uw kind meestal de knieën en enkels tegen elkaar aanleggen.

  Tot ongeveer de leeftijd van 8 jaar is het geen reden tot zorg als de voet of beenstand niet helemaal gelijk loopt met die van leeftijdsgenootjes. De ontwikkeling van voeten en benen varieert namelijk per kind.

  Als uw kind 8 jaar is en de afwijkende stand blijft aanwezig dan is het zinvol  om dit eens te laten controleren door de podotherapeut.

   

  Het groeien van kindervoeten

  Kindervoeten kunnen in een korte tijd snel groeien. Uw kind kan niet altijd goed aangeven of een schoen te klein is. Als u eeltplekken of ingegroeide nagels ziet bent u eigenlijk al te laat met nieuwe schoenen kopen.

  Controleer elke 3 maanden de maat van de voeten (lengte en breedte) zodat de voeten de mogelijkheid hebben om te groeien en u er zeker van bent dat de maat van de schoenen juist is.

  De voeten kunnen zo snel groeien dat ze soms een hele schoenmaat overslaan. Pas daarom bij het kopen van een nieuwe schoen meerdere schoenmaten om te kijken wat het beste past.

  Globaal kunnen we u wel een schatting geven wat u kunt verwachten qua groei.

  • Tot het 2e jaar ongeveer 1 schoenmaat per 4 maanden
  • Van het 2e tot het 4e jaar 1 schoenmaat per 5 maanden
  • Van het 6e tot het 8e jaar 1 schoenmaat per 8 maanden
  • Van het 8e tot het 10e jaar 1 schoenmaat per 11 maanden

  Schoenadviezen voor kinderen

  Voor een gezonde ontwikkeling van de kindervoeten is goed schoeisel, passend is voor de leeftijd, belangrijk. We hebben de meest belangrijke adviezen voor u op een rijtje gezet. Het verschilt per leeftijdscategorie waar een kinderschoen aan moet voldoen.

  Wilt u graag teruggebeld worden voor meer informatie of wilt u een afspraak maken?