a

Bij Voetportaal kunt u snel terecht voor de juiste en beste ‘op maat gemaakte’ behandeling voor voetklachten. De podotherapeuten van Voetportaal volgen (of zijn afgestudeerd in) de gespecialiseerde vervolgopleiding Podotherapeut-Plus waarin extra specialisaties worden gegeven waardoor men u nog beter en structureler van uw klachten af kan helpen.

+ 31 (0)85 - 483 54 88

info@voetportaal.nl
Straatweg 179, 3621 BM Breukelen

Meest recente berichten

Maandag - Vrijdag 09:00 - 17:00

Centrale Afsprakenbalie

085 - 483 54 88

Lokaal tarief

  Wilt u een afspraak maken met één van onze podotherapeuten? Dat kan op twee manieren:

  • TELEFONISCH: Als u graag samen met een van onze receptionistes een afspraak in wilt plannen kunt u telefonisch contact opnemen met onze centrale afsprakenbalie: 085-4835488. Deze is op werkdagen bereikbaar van 9.00 tot 17.00 uur.
  • ONLINE: Bij VoetPortaal kunt u ook 24 uur per dag en 7 dagen per week zelf online uw afspraak plannen! Klik op één van de buttons hieronder en u komt direct op de voor u juiste afspraakmodule:

  Rugklachten

  Herkent u dat gevoel; het ineens ‘inschieten’ van rugpijn of een toenemend zeurend gevoel in de onderrug? Dat is helemaal niet vreemd. Vier op de vijf volwassenen hebben namelijk last van rugklachten. Het is dus een veelvoorkomend probleem dat een grote invloed heeft op ons dagelijks functioneren. Sommige mensen hebben eenmalig pijn in hun rug, terwijl anderen chronische rugklachten ervaren. Pijn in de rug kan plotseling ontstaan, maar kan zich ook geleidelijk ontwikkelen.

  Rugklachten bevinden zich in de meeste gevallen in de onderrug. De rug is één van de belangrijkste onderdelen van ons bewegingsapparaat. Niet verrassend dus dat veel mensen met hevige rugpijn hierdoor niet meer kunnen functioneren. Voorkom dat uw rugklachten uw functioneren belemmeren en plan direct een afspraak in met één van onze therapeuten!

   

  Oorzaken van rugklachten

  De oorzaken van rugklachten zijn vaak niet eenduidig toe te schrijven aan één plek, oorzaak of gewricht. Rugpijn ontstaat vaak door een combinatie van meerdere factoren. We verdelen lage rugpijn -op basis van oorzaak- in twee groepen. Bij een slechts een klein deel van de mensen met rugklachten wordt een specifieke oorzaak vastgesteld (specifieke rugpijn). In de overige gevallen blijft de oorzaak van rugklachten onduidelijk (aspecifieke rugpijn).

   

  Specifieke rugpijn

  Men spreekt van specifieke rugpijn als de oorzaak van de pijn vaststaat. Het is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen die tot (soms ernstige) rugklachten kunnen leiden. Hierbij kunt u denken aan een gebroken wervel, een tumor of een hernia. Bij het vermoeden dat er een specifieke oorzaak aan uw klachten ten grondslag ligt zal de therapeut u terugverwijzen naar de huisarts.

   

  Aspecifieke rugpijn

  Kenmerkend voor aspecifieke rugpijn is dat men niet precies een specifieke lichamelijke oorzaak zoals een hernia kan aanwijzen. De rugpijn bevindt zich tussen de onderste ribben en de bilplooien en de pijn kan uitstralen tot in het been of de benen, maar gaat niet verder dan de knieën. Hoesten, niezen en draaien van de rug maken de pijn meestal erger.

  Vaak zijn lage rugklachten het gevolg van spanning(en) in één of meerdere ligamenten of spieren die hechten aan de wervelkolom. Dit kan van een slechte houding maar kan zich ook voordoen wanneer u veel stress ervaart.

  Rugpijn kan plotseling (spitaanval) of langzaam ontstaan en gaat meestal gepaard met stijfheid. De pijn kan zeurend of juist meer stekend van karakter zijn en is in de rug dominanter dan de eventuele uitstralende naar de benen. 

  De rugpijn is niet schadelijk, ook niet wanneer de pijn heel heftig is.

  Veelvoorkomende rugklachten

  Rugklachten betrekken zich vaak tot de onderrug, dit wordt ook wel lage rugpijn of spit genoemd. Een natuurlijke kromming naar achter wordt kyfose genoemd. Een natuurlijke kromming naar voren noemen we lordose. Op het moment dat deze krommingen te groot zijn, spreken we van houdingsafwijkingen. We lichten bovengenoemde afwijkingen graag nog even kort toe.

  Kyfose

  Een versterkte kyfose uit zich vaak in een wat slungelige houding, met een meer gebolde bovenrug en een hollere nek en onderrug. Rugklachten zijn een veelvoorkomend probleem bij mensen met een versterkte kyfose.

  Lordose

  a

  Als er bij iemand sprake is van een te holle rug, noemen we dit een versterkte lordose. Een matige of lichte lordose is normaal, maar wanneer een verkeerde houding voor lordose zorgt, heeft dat vaak te maken met de stand van het bekken. Staat het bekken te veel naar voren gekanteld, dan wordt de natuurlijke kromming in uw rug vergroot. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij zwangere vrouwen of bij mensen met overgewicht. Bovendien kan het regelmatig dragen van hoge hakken eveneens leiden tot een kanteling van het bekken.

  Ook een voetafwikkeling waarbij de voet teveel naar binnen zakt, kan een versterkte lordose veroorzaken. Als de voet te veel naar buiten zakt, kan dit de normale lordose juist verminderen. Daarnaast kunnen rugklachten worden veroorzaakt door een beenlengteverschil. Als het ene been langer is dan het andere ontstaat er een onnatuurlijke belasting wat voor rugklachten kan zorgen.

   

  Behandeling van rugklachten bij VoetPortaal

  Bij VoetPortaal onderzoeken we of uw rugklachten te maken heeft met een  afwijkend loop- en bewegingspatroon. We zullen factoren zoals een “verkeerde” voetstand, “verkeerd” schoeisel, een beenlengteverschil in kaart brengen

  Alle therapeuten en orthomanuele artsen van VoetPortaal zijn ervaren in het toepassen van manuele technieken welke de klachten vaak al direct verlichting geven. Aanvullende behandelingen, zoals op maat gemaakte correctiezolen, ondersteunen en stimuleren het effect van de manuele therapie.

   

  Rugklachten
  Wilt u graag terug gebeld worden voor meer informatie of wilt u een afspraak maken?