Rugklachten
Bij rugklachten ervaart u pijn of ander ongemak zoals vermoeidheid of stijfheid aan de rug
Rugklachten is een veelvoorkomend probleem dat een grote invloed kan hebben op het dagelijks functioneren. Sommige mensen hebben eenmalig pijn in hun rug, terwijl anderen chronische rugklachten ervaren. Pijn in de rug kan zich geleidelijk ontwikkelen, maar kan ook plotseling ontstaan. Rugpijn die plotseling ontstaat wordt ook wel spit/lumbago genoemd.
De rugklachten bevinden zich in de meeste gevallen in de onderrug. De rug is één van de belangrijkste onderdelen van ons bewegingsapparaat. Niet verrassend dus dat veel mensen met hevige rugpijn hierdoor niet meer kunnen functioneren. Voorkom dat uw rugklachten uw functioneren belemmeren en plan direct een afspraak in met één van onze therapeuten!
Het bekken en het heiligbeen vormen de basis van de wervelkolom. Tussen het heiligbeen en het bekken liggen twee gewrichten, de zogenaamde SI-gewrichten. Deze zijn heel belangrijk voor activiteiten als zitten, staan, lopen, draaien, enzovoorts.
Wat veroorzaakt lage rugpijn?
De oorzaken van rugklachten zijn vaak niet eenduidig toe te schrijven aan één plek, oorzaak of gewricht. Bij rugpijn zijn er namelijk vele factoren die een rol kunnen spelen in het ontstaan van uw klachten. Denk hierbij aan lichamelijke activiteiten zoals snel bukken, vlug iets zwaars tillen of langdurig eenzelfde houding hebben.
Er kunnen er factoren meespelen zoals een verkeerde voetstand, een beenlengteverschil, of als één of beide SI gewrichten vastzitten. Hierdoor kan een afwijkend loop- en bewegingspatroon ontstaan. Vaak is het een combinatie van factoren.
We verdelen lage rugpijn -op basis van oorzaak- in twee groepen. Bij een slechts een klein deel van de mensen met rugklachten wordt een specifieke oorzaak vastgesteld (specifieke rugpijn). In de overige gevallen blijft de oorzaak van rugklachten onduidelijk (aspecifieke rugpijn).
Specifieke rugpijn
Men spreekt van specifieke rugpijn als de oorzaak van de pijn vaststaat. Het is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen die tot (soms ernstige) rugklachten kunnen leiden. Hierbij kunt u denken aan een gebroken wervel, een tumor of een hernia. Bij het vermoeden dat er een specifieke oorzaak aan uw klachten ten grondslag ligt zal de therapeut u terugverwijzen naar de huisarts.
Aspecifieke rugpijn
Kenmerkend voor aspecifieke rugpijn is dat men niet precies een specifieke lichamelijke oorzaak zoals een hernia kan aanwijzen. De rugpijn bevindt zich tussen de onderste ribben en de bilplooien en de pijn kan uitstralen tot in het been of de benen, maar gaat niet verder dan de knieën. Meestal gaat de rugpijn gepaard met stijfheid.
Vaak zijn lage rugklachten het gevolg van spanning(en) in één of meerdere pezen of spieren die hechten aan de wervelkolom. Dit kan komen van een slechte houding maar kan zich ook voordoen wanneer u bijvoorbeeld veel stress ervaart.
Wanneer we spreken van spit/ lumbago is er sprake van een plotseling hevige rugpijn. Hoesten, niezen en draaien van de rug maken de pijn meestal erger. Vaak representeert het een eenvoudige verrekking of verdraaiing en voelt u de spieren rondom de ruggengraat. De rugpijn is niet schadelijk, ook niet wanneer de pijn heel heftig is. Het gaat bijna altijd vanzelf over. Geleidelijk aan krijgt u minder last van de klachten en kunt u na enige tijd weer zonder pijn bewegen.

Wat kunt u doen bij lage rugpijn?
Actief blijven is een van de beste dingen die u kunt doen voor uw rug. Probeer uw gebruikelijke activiteiten zo normaal mogelijk te blijven uitvoeren en blijf zoveel mogelijk in beweging
Neem bij veel pijn geregeld een korte rustpauze. Ondanks dat rugpijn zeer pijnlijk kan zijn is het zinvoller om meerdere keren per dag even te rusten dan een hele dag bedrust te houden
Regelmatig variëren van houding en steeds even bewegen, zoals een stukje lopen, is veel belangrijker dan een houding of stoelvorm.
Verdiepende informatie over rugklachten
Rugklachten betrekken zich vaak tot de onderrug. Een natuurlijke kromming naar achter wordt kyfose genoemd. Een natuurlijke kromming naar voren noemen we lordose. Op het moment dat deze krommingen te groot zijn, spreken we van houdingsafwijkingen. We lichten bovengenoemde afwijkingen graag nog even kort toe.
Kyfose
Een versterkte kyfose uit zich vaak in een wat slungelige houding, met een meer gebolde bovenrug en een hollere nek en onderrug. Rugklachten zijn een veelvoorkomend probleem bij mensen met een versterkte kyfose.
Lordose
Als er bij iemand sprake is van een te holle rug, noemen we dit een versterkte lordose. Een matige of lichte lordose is normaal, maar wanneer een verkeerde houding voor lordose zorgt, heeft dat vaak te maken met de stand van het bekken.
Staat het bekken te veel naar voren gekanteld, dan wordt de natuurlijke kromming in uw rug vergroot. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij zwangere vrouwen of bij mensen met overgewicht. Het regelmatig dragen van hoge hakken kan eveneens leiden tot een toename van kanteling van het bekken.
Ook een voetafwikkeling -waarbij de voet teveel naar binnen zakt- kan een versterkte lordose veroorzaken. Als de voet te veel naar buiten staat, kan dit de normale lordose juist verminderen. Hiernaast kunnen rugklachten ook worden veroorzaakt door een beenlengteverschil. Als het ene been beduidend langer is dan het andere been ontstaat er een onnatuurlijke belasting die voor rugklachten kan zorgen.
Behandeling van lage rugpijn bij VoetPortaal
Bij VoetPortaal onderzoeken we of uw rugklachten te maken hebben met een afwijkend loop- en bewegingspatroon. We zullen factoren zoals de voetstand (en diens relatie tot de rug), het schoeisel, een beenlengteverschil en/of een verminderde beweeglijkheid van één of beide SI gewrichten in kaart brengen.
Door een verminderde beweeglijkheid van de SI-gewrichten kan er een afwijkende houding ontstaan die zich kan uiten in rugpijn maar ook in klachten aan de knie, voet, heup, bil, lies, schouder, en nek.
Alle therapeuten van VoetPortaal zijn ervaren in het toepassen van manuele technieken die de klachten vaak al direct verlichting geven. Aanvullende behandelingen, zoals op maat gemaakte correctiezolen, ondersteunen en stimuleren het effect van de manuele therapie.
