a

Bij Voetportaal kunt u snel terecht voor de juiste en beste ‘op maat gemaakte’ behandeling voor voetklachten. De podotherapeuten van Voetportaal volgen (of zijn afgestudeerd in) de gespecialiseerde vervolgopleiding Podotherapeut-Plus waarin extra specialisaties worden gegeven waardoor men u nog beter en structureler van uw klachten af kan helpen.

+ 31 (0)85 - 483 54 88

info@voetportaal.nl
Straatweg 179, 3621 BM Breukelen

Meest recente berichten

Maandag - Vrijdag 09:00 - 17:00

Centrale Afsprakenbalie

085 - 483 54 88

Lokaal tarief

Wilt u een afspraak maken met één van onze podotherapeuten? Dat kan op twee manieren:

  • TELEFONISCH: Als u graag samen met een van onze receptionistes een afspraak in wilt plannen kunt u telefonisch contact opnemen met onze centrale afsprakenbalie: 085-4835488. Deze is op werkdagen bereikbaar van 9.00 tot 17.00 uur.
  • ONLINE: Bij VoetPortaal kunt u ook 24 uur per dag en 7 dagen per week zelf online uw afspraak plannen! Klik op één van de buttons hieronder en u komt direct op de voor u juiste afspraakmodule:

Rugklachten

Herkent u dat gevoel; het ineens ‘inschieten’ van rugpijn of een toenemend zeurend gevoel in de onderrug? Dat is helemaal niet vreemd. Vier op de vijf volwassenen hebben namelijk last van rugklachten. Het is dus een veelvoorkomend probleem dat een grote invloed heeft op ons dagelijks functioneren. Sommige mensen hebben eenmalig pijn in hun rug, terwijl anderen chronische rugklachten ervaren. Pijn in de rug kan plotseling ontstaan, maar kan zich ook geleidelijk ontwikkelen.

Rugklachten bevinden zich in de meeste gevallen in de onderrug. De rug is één van de belangrijkste onderdelen van ons bewegingsapparaat. Niet verrassend dus dat veel mensen met hevige rugpijn hierdoor niet meer kunnen functioneren. Voorkom dat uw rugklachten uw functioneren belemmeren en plan direct een afspraak in met één van onze podotherapeuten!

 

Oorzaken van klachten in de rug

De oorzaken van rugklachten zijn vaak niet eenduidig toe te schrijven aan één plek, oorzaak of gewricht. Rugpijn ontstaat vaak door een combinatie van meerdere factoren. Hierdoor wordt er maar bij een klein deel van de mensen met rugklachten een specifieke oorzaak vastgesteld (specifieke rugpijn). In de overige gevallen blijft de oorzaak van rugklachten onduidelijk (aspecifieke rugpijn).

 

Specifieke rugpijn

Bij specifieke rugpijn is er meestal sprake van schade aan de rugspieren, wervelkolom of een beknelde zenuw (hernia).  De wervelkolom bestaat uit een aantal natuurlijke krommingen die ervoor zorgen dat het gewicht van het bovenlichaam gedragen kan worden en schokken kunnen worden opgevangen. Een afwijking in deze kromming is een veelvoorkomende oorzaak van rugpijn na hardlopen. Als mensen last hebben van zijdelingse krommingen in hun wervelkolom, wordt dit scoliose genoemd. Dit kan veel klachten geven in de rug, maar hoeft niet altijd pijnlijk te zijn.

 

Aspecifieke rugpijn

Helaas wordt er bij veel mensen met rugpijn geen directe oorzaak gevonden. Er is dan sprake van aspecifieke rugpijn.

Het achterhalen van de specifieke oorzaak is essentieel voor de verdere behandeling van uw rugklachten. VoetPortaal helpt u in alle gevallen graag bij het zoeken naar een passende oplossing voor uw rugklachten. Indien nodig zullen zij een verkeerde voetstand corrigeren of beenlengteverschil opheffen.

 

Veelvoorkomende rugklachten

Rugklachten betrekken zich vaak tot de onderrug, dit wordt ook wel lage rugpijn of spit genoemd. Een natuurlijke kromming naar achter wordt kyfose genoemd. Een natuurlijke kromming naar voren noemen we lordose. Op het moment dat deze krommingen te groot zijn, spreken we van houdingsafwijkingen. We lichten bovengenoemde afwijkingen graag nog even kort toe.

Kyfose

Een versterkte kyfose uit zich vaak in een slungelige houding, met een gebolde bovenrug en een holle nek en onderrug. Rugklachten zijn een veelvoorkomend probleem bij mensen met een versterkte kyfose.

Lordose

a

Als er bij iemand sprake is van een te holle rug, noemen we dit een versterkte lordose. Een matige of lichte lordose is normaal, maar wanneer een verkeerde houding voor lordose zorgt, heeft dat vaak te maken met de stand van het bekken. Staat het bekken te veel naar voren gekanteld, dan wordt de natuurlijke kromming in uw rug vergroot. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij zwangere vrouwen of mensen met overgewicht. Bovendien kan het regelmatig dragen van hoge hakken eveneens leiden tot een kanteling van het bekken.

Ook een voetafwikkeling waarbij de voet teveel naar binnen zakt, kan een versterkte lordose veroorzaken. Als de voet te veel naar buiten zakt, kan dit de normale lordose juist verminderen. Daarnaast kunnen rugklachten worden veroorzaakt door een beenlengte verschil. Als het ene been langer is dan het andere ontstaat er een onnatuurlijke belasting op de wervels, wat voor rugklachten kan zorgen.

 

Ook uw klachten laten behandelen?

VoetPortaal is expert op het gebied van behandeling en voorkoming van uw rugklachten. Wij besteden daarbij veel aandacht aan het inventariseren van de klacht om zo de oorzaak van uw klachten te achterhalen en een passende oplossing te bieden.

Een podotherapeut van VoetPortaal onderzoekt of uw rugklachten een oorzaak hebben in een verkeerde voetstand, beenlengte verschil, afwijkingen in het looppatroon of dat het met uw schoeisel te maken heeft. Hij of zij kan u een passend advies geven met betrekking tot de dagelijkse bezigheden of een passend schoenadvies om uw rugklachten zo goed mogelijk te behandelen.

Rugklachten
Wilt u graag terug gebeld worden voor meer informatie of wilt u een afspraak maken?