a

Bij Voetportaal kunt u snel terecht voor de juiste en beste ‘op maat gemaakte’ behandeling voor voetklachten. De podotherapeuten van Voetportaal volgen (of zijn afgestudeerd in) de gespecialiseerde vervolgopleiding Podotherapeut-Plus waarin extra specialisaties worden gegeven waardoor men u nog beter en structureler van uw klachten af kan helpen.

+ 31 (0)85 - 483 54 88

info@voetportaal.nl
Straatweg 179, 3621 BM Breukelen

Maandag - Vrijdag 09:00 - 17:00

Secretariaat

 

  Wilt u een afspraak maken met één van onze podotherapeuten? Dat kan op twee manieren:

  • TELEFONISCH: Als u graag samen met een van onze receptionistes een afspraak in wilt plannen kunt u telefonisch contact opnemen met onze centrale afsprakenbalie: 085-4835488. Deze is op werkdagen bereikbaar van 9.00 tot 17.00 uur.

  • ONLINE: Bij VoetPortaal kunt u ook 24 uur per dag en 7 dagen per week zelf online uw afspraak plannen! Klik op één van de buttons hieronder en u komt direct op de voor u juiste afspraakmodule:

  Tenenloop of tenengang bij kinderen

  Wat is een tenenloop?

  Een tenenloop bij jonge kinderen is geen zeldzaamheid. Bij een tenenloop komt de hiel niet of nauwelijks op de grond tijdens het lopen. Veel kinderen die net beginnen met lopen hebben een tenenloop welke meestal na enkele maanden weer verdwijnt.
  Tot ongeveer de leeftijd van 2 a 3 jaar wordt het dan ook gezien als een normale variatie in de motorische ontwikkeling van uw kind en is er geen reden tot zorg of behandeling.
  Een tenenloop geeft vaak geen pijnklachten. Wel kan het zijn dat uw kind wat makkelijker valt gezien het oppervlakte waar hij/zij op staat kleiner is en dus minder stabiliteit geeft.

  Bij een aanhoudende tenenloop na het 2e levensjaar kunnen wel klachten ontstaan. Door de afwijkende manier van lopen kunnen de voorvoeten overbelast raken omdat deze het toenemende gewicht van uw kind moeten dragen. Kuitspieren krijgen door de tenenloop weinig stimulans om mee te groeien, omdat ze altijd in de verkorte stand staan. Hierdoor kunnen ze verkort raken en gevoeliger zijn voor blessures.

  Oorzaak van tenenloop

  De oorzaak van een tenenloop is niet helemaal duidelijk. Tenenloop komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes. Er wordt onderscheid gemaakt in 2 soorten tenenlopers. Een idiopathische tenenloop en een symptomatische tenenloop.

  Een idiopathische tenenloop
  Een idiopathische tenenloop, ook wel een habituele tenenloop genoemd, is een tenenloop zonder een onderliggende oorzaak. Deze tenenloop verdwijnt doorgaans vanzelf wanneer uw kind ouder wordt. Sommige kinderen vinden het fijner om langer op de tenen te blijven lopen
  Met name kinderen met ontwikkelingsproblemen zoals AD(H)D en autistische stoornissen hebben de neiging om langer op hun tenen te blijven lopen.

  Een symptomatische tenenloop
  Bij een symptomatische tenenloop is er een oorzaak bekend voor de tenenloop.
  Sommige kinderen hebben van nature kortere kuitspieren. Hierdoor zijn ze sneller geneigd om op de tenen te gaan lopen. De vorm van de benen kan ook een oorzaak zijn van een tenenloop.
  Hiernaast kan een tenenloop bijvoorbeeld worden veroorzaakt door neurologische problematiek, spasticiteit, spierziektes of gedragsstoornissen. Als hier aanwijzingen voor zijn is het verstandig om hiervoor naar een specialist te gaan zoals een kinderarts.

  Behandeling

  Meestal gaat het tenenlopen vanzelf over. Uw kind heeft zelf meestal niet door dat hij/zij op de tenen loopt. Uw kind hiervan bewust maken kan helpen om een goed looppatroon aan te wennen. Het kan nuttig zijn om hiervoor naar de podotherapeut te gaan.

  Bij VoetPortaal zullen we een uitgebreid onderzoek doen om te kijken waarom de tenenloop nog aanwezig blijft. Dit onderzoek bestaat uit een ganganalyse waarin het looppatroon van uw kind in kaart wordt gebracht en gekeken naar spierontwikkeling. Hiernaast wordt er uitgebreid gekeken naar het functioneren van de voeten, enkels, knieën, heupen en de rug.

  Het kan goed helpen om de voeten tijdelijk te stimuleren met een correctiezolen, schoenadvies en oefeningen.

  Wilt u graag teruggebeld worden voor meer informatie of wilt u een afspraak maken?