a

Bij Voetportaal kunt u snel terecht voor de juiste en beste ‘op maat gemaakte’ behandeling voor voetklachten. De podotherapeuten van Voetportaal volgen (of zijn afgestudeerd in) de gespecialiseerde vervolgopleiding Podotherapeut-Plus waarin extra specialisaties worden gegeven waardoor men u nog beter en structureler van uw klachten af kan helpen.

+ 31 (0)85 - 483 54 88

info@voetportaal.nl
Straatweg 179, 3621 BM Breukelen

Maandag - Vrijdag 09:00 - 17:00

Secretariaat

 

    Wilt u een afspraak maken met één van onze podotherapeuten? Dat kan op twee manieren:

    • TELEFONISCH: Als u graag samen met een van onze receptionistes een afspraak in wilt plannen kunt u telefonisch contact opnemen met onze centrale afsprakenbalie: 085-4835488. Deze is op werkdagen bereikbaar van 9.00 tot 17.00 uur.

    • ONLINE: Bij VoetPortaal kunt u ook 24 uur per dag en 7 dagen per week zelf online uw afspraak plannen! Klik op één van de buttons hieronder en u komt direct op de voor u juiste afspraakmodule:

    Verdiepende informatie over overbelastingsklachten

    Verdiepende informatie over overbelastingsklachten

     

    We weten allemaal dat sporten gezond is. Wie regelmatig sport, vermindert vetweefsel, creëert meer spierweefsel, slaapt beter en voelt zich sterker en fitter. Sporten kan echter ook lijden tot lichamelijke klachten en remt zo uw plezier en prestaties in sporten juist weer af.

     

    Blessures en pijn door overbelaste spieren

    Een sporter is intensief bezig, dat stelt hoge eisen aan de belastbaarheid van het lichaam. Een groot deel van de klachten of blessures aan voeten, enkels, knieën of rug komen door overbelaste spieren.

    Wat is nu eigenlijk overbelasting?

    Overbelasting ontstaat op het moment dat men meer doet (belasting) dan een spier, band of gewricht van het lichaam  aankan (belastbaarheid).

    Een keer te veel te belasten is over het algemeen geen probleem. Als u het de dagen daarna iets rustiger aan doet, heeft het lichaam weer de mogelijkheid te herstellen van deze overbelasting en wordt het zelfs sterker. Dit principe heet supercompensatie en ontstaat door training. Het lichaam past zich aan, aan de belasting die geleverd wordt.

     

    Supercompensatie sportblessures

    De supercompensatieperiode begint gemiddeld 2 dagen na trainen.

    Hoe werkt supercompensatie?

    De supercompensatieperiode begint gemiddeld 2 dagen na trainen.

    Op het moment dat u een intensieve training ondergaat, kan er in een spierschade ontstaan. Het lichaam begint direct met het herstellen hiervan. Deze herstelperiode duurt gemiddeld twee dagen.

    Door deze extra prikkeling, wordt de spier sterker en vergroot deze zijn capaciteit (de supercompensatiefase). Ook deze fase duurt gemiddeld twee dagen. Vervolgens neemt deze extra capaciteit weer af tot de normale kracht. Men zou kunnen zeggen, dat er na vier dagen weer dezelfde spiercapaciteit is. Bij sporten voorkomt u dus overbelasting door op het juiste moment te trainen.

     

     

     

    Sporten en overbelasting

    Overbelasting kunt u voorkomen door op het juiste moment te trainen.

    Symptomen van overbelaste spieren

    Spieren, banden en gewrichten zijn speciaal gevormd om u te laten staan, zitten of lopen. De samenwerking tussen deze structuren is nodig om efficiënt te bewegen.

    Pijn door overbelaste spieren
    Indien een spier te lang of te intensief wordt gebruikt, leidt dit tot lichte schade die pijnsensoren prikkelt. Deze prikkeling van pijnsensoren wordt vaak nog versterkt door het reparatieproces (de ontsteking) zelf. De pijn is dan meestal wisselend aanwezig en neemt weer toe nadat ook de belasting weer hoger wordt. Vervolgens neemt de pijn weer af bij rust.

    Zwelling door overbelaste spieren
    Naast pijn kan een langzaam toenemende zwelling ook karakteristiek zijn bij overbelaste spieren en gewrichten.

     

    Wat zijn veelvoorkomende sportblessures?

    Zoals eerder aangegeven ontstaat een sportblessure meestal als gevolg van overbelasting. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Maar welke sportblessures zien we vooral bij VoetPortaal? Vaak zien we dat de meeste klachten ontstaan door hardlopen. Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende klachten.

    Pijn aan de binnenkant van de knie
    Een veelvoorkomende blessure als gevolg van hardlopen is een runners knee, oftewel een lopersknie. Hierbij ondervindt u veel pijn in de knie, die vaak begint met pijn aan de buitenkant van de knie. Na verloop van tijd kan de pijn stekend worden en uitstralen naar de voor- of achterzijde van de knie. De naam “lopersknie” is soms wat verwarrend, omdat deze pijn ook kan ontstaan door andere sporten.

    Pijn in de heup
    Pijn in de heup na het sporten kan ontstaan door liespeesklachten. Het heupgewricht zorgt voor de verbinding tussen uw benen, uw rug en bekken. Klachten in de heup komen in de meeste gevallen voor na hardlopen, omdat dit gewricht dan vooral wordt belast om de stabiliteit van het lichaam te waarborgen.

    Pijn in de onderrug
    Hoewel veel mensen denken dat ze hun onderrug niet direct zullen gebruiken bij het sporten, is dit wel het geval. Bij springen en hardlopen wordt de belasting van uw onderlichaam overgebracht naar uw romp. Hierdoor wordt het SI-gewricht (gewricht tussen het heiligbeen en de darmbeenderen van het bekken) voortdurend belast, waardoor er veel spierspanning en pijn in de onderrug kan ontstaan.

    Pijn in de voet
    Pijn in de voeten wordt niet alleen veroorzaakt door het dragen van de verkeerde schoenen of door overgewicht. Voetklachten kunnen ook veroorzaakt worden door een blessure die u tijdens het sporten oploopt. Met name bij activiteiten waar u voortdurend een repeterende beweging uitvoert, neemt de kans op een blessure in de voet toe. Voor meer informatie gaat u naar onze pagina over voetklachten.

     

    Behandeling van sportblessures door VoetPortaal

    Een voet beweegt nooit alleen, maar maakt onderdeel uit van de bewegingsketen. Een blokkade of storing in deze bewegingsketen geeft vaak klachten ergens anders in het lichaam. Zo kan een ‘overpronerende’ voet (platvoet) tijdens het hardlopen de oorzaak zijn van een knieblessure. Indien de juiste therapie wordt toegepast, genezen veel vormen van dergelijke overbelastingen gelukkig snel en zonder resteffecten. Het zoeken naar de oorzaak en het verhelpen van de overbelastingklachten is dé specialiteit van de podotherapeuten van VoetPortaal.

    Tijdens de opleiding Podotherapeut Plus, die alle therapeuten bij VoetPortaal hebben afgerond, wordt dieper ingegaan op het fenomeen van belastbaarheid. Bij klachten bekijken zij de gehele bewegingsketen en zoeken zij naar de oorzaak van het probleem.

    Het is mogelijk dat deze problemen vanuit de voet, knie of de heup komen. Met de juiste behandeling bent u vervolgens snel weer pijnvrij aan het sporten. Plan daarom snel een afspraak in met één van onze therapeuten bij een praktijk bij u in de buurt!

    Wilt u graag teruggebeld worden voor meer informatie of wilt u een afspraak maken?