Wat is eelt?
De huid bestaat uit een aantal weefsels die we indelen in 3 “lagen”. De buitenste laag noemen we de opperhuid (epidermis). Daaronder ligt de lederhuid (dermis) met daaronder de bindweefsellaag(subcutis). Wanneer de huid wrijving of druk ondervindt verdikt de buitenste laag (de opperhuid). Deze verdikking van de opperhuid noemen we eelt (hyperkeratose).
Eelt is een opstapeling van dode huidcellen die een beschermende laag vormen op de huid. Zo hebben de voetzolen altijd een dun laagje eelt ter bescherming. Echter er zijn situaties dat de opperhuid blijft verdikken. Dit is het gevolg van teveel druk en/of wrijving van buitenaf.
Bij overmatig eelt kan dit gevoelig worden en leiden tot verdere toename van druk, kloven en likdoorns.

Wat kan eelt veroorzaken?
• Afwijkende voetafwikkeling: de manier waarom de voeten afwikkelen kan afwijkend zijn waardoor er een toename van druk en wrijving kan ontstaan.
• Standsafwijking van één of meerdere tenen: door scheefgroeiende tenen, hamertenen of klauwende tenen kan de druk op/onder of tussen de tenen verhogen.
• Een droge huid.
• Schoeisel: Te kleine/knellende schoenen of juist te grote schoenen waarin de voet gaat schuiven kan een toename geven in druk en/of wrijving.
• Sokken: het dragen van te strakke, te ruwe of geen sokken kan een toename geven in druk en/of wrijving.
• Overgewicht.
Kenmerken eelt:
- Dikker eelt heeft een gelige gloed.
- Het eelt kan ruwer en harder aanvoelen.
- Bij overmatig eelt kunnen er kloven en likdoorns ontstaan.
- Eelt kan pijnlijk zijn als u erop drukt.
Behandeling van Eelt:
1. Eeltvijl en voetencrème
U kunt zelf uw eelt verwijderen met een vijl of puimsteen.
Indien dit onvoldoende verlichting geeft of u zelf slecht bij uw voeten kunt dan kan een (medisch) pedicure u helpen het eelt te verwijderen.
Een droge huid is gevoeliger om eelt aan te maken. Smeer daarom regelmatig uw voeten in met een vette crème. Onze voorkeur heeft een crème waar het ingrediënt ureum in zit. Dit ingrediënt zorgt ervoor dat de crème goed opgenomen wordt door de huid.
Ook het dragen van sokken na douchen helpt tegen uitdroging van de voeten.
Behandelingen van eelt bij VoetPortaal
2. Voetafwikkeling
Het kan zijn dat uw voetafwikkeling afwijkt waardoor delen van de voet meer druk ervaren dan normaal. Bij veel aanwezig eelt kan dit pijn gaan doen.
De oorzaak van een afwijkende voetafwikkeling ligt vaak aan een verminderde beweeglijkheid van de enkel en/of middenvoetsbeentjes van de voet. Dit kan zich bijvoorbeeld ontwikkelen doordat u een keer uw enkel heeft verzwikt. Dit kan jaren geleden zijn geweest en hoeft geen klachten in de enkel zelf te geven.
Een succesvolle methode om dit te verhelpen is manuele therapie. Bij VoetPortaal wordt middels manuele therapie de voetafwikkeling genormaliseerd zodat de voet weer een gelijkmatige drukverdeling heeft en overmatig eelt afneemt.
3. Correctiezolen met uitsparing(en)
Als eelt blijft terugkomen en klachten geeft kan een (tijdelijke) correctiezool een uitkomst bieden. Met behulp van een correctiezool kan de voet wat worden bijgestuurd waardoor er een betere drukverdeling plaatsvind op de voet.
Bij VoetPortaal combineren we vaak manuele therapie met (tijdelijke) correctiezolen. Met de manuele therapie maken we uw voet goed los zodat de voetafwikkeling zo optimaal mogelijk is. Vervolgens ondersteunen we deze therapie met een correctiezool voor een nog blijvender resultaat.