a

Bij Voetportaal kunt u snel terecht voor de juiste en beste ‘op maat gemaakte’ behandeling voor voetklachten. De podotherapeuten van Voetportaal volgen (of zijn afgestudeerd in) de gespecialiseerde vervolgopleiding Podotherapeut-Plus waarin extra specialisaties worden gegeven waardoor men u nog beter en structureler van uw klachten af kan helpen.

+ 31 (0)85 - 483 54 88

info@voetportaal.nl
Straatweg 179, 3621 BM Breukelen

Maandag - Vrijdag 09:00 - 17:00

Secretariaat

 

    Wilt u een afspraak maken met één van onze podotherapeuten? Dat kan op twee manieren:

    • TELEFONISCH: Als u graag samen met een van onze receptionistes een afspraak in wilt plannen kunt u telefonisch contact opnemen met onze centrale afsprakenbalie: 085-4835488. Deze is op werkdagen bereikbaar van 9.00 tot 17.00 uur.

    • ONLINE: Bij VoetPortaal kunt u ook 24 uur per dag en 7 dagen per week zelf online uw afspraak plannen! Klik op één van de buttons hieronder en u komt direct op de voor u juiste afspraakmodule:

    Likdoorns

    Wat is likdoorn?

    Wanneer de huid wrijving of druk ondervindt verdikt de buitenste laag (de opperhuid). Deze verdikking van de opperhuid noemen we eelt (hyperkeratose).

    Een likdoorn, in de volksmond ook wel bekend als een eksteroog, is een ronde schijf eelt waarvan de kern naar binnen groeit. De kern van de likdoorn, de hoornpunt, gaat dieper dan alleen de opperhuid. In de diepere lagen van de huid bevinden zich zenuwen en bloedvaten waar de hoornpunt op kan drukken. Likdoorns kunnen dan ook erg pijnlijk zijn.

    Regelmatig wordt het beschreven alsof er een spijker in de voet prikt. De officiële benaming voor een likdoorn is dan ook “clavus”, wat spijker betekent in het Latijn.

    Typen likdoorns

    Er zijn verschillende soorten likdoorns:

    • De gewone/reguliere likdoorn (clavus): ronde schijf eelt waarvan de kern (hoornpunt) naar binnen groeit.

     

    • Weke likdoorn (clavus interdigitalis): bevind zich tussen de tenen en is meestal erg pijnlijk omdat er constant druk op staat. De likdoorn is vaak wat weker en zachter met een witachtige kleur.

     

    • Vasculaire likdoorn: Bij een vasculaire likdoorn zijn er bloedvaatjes in de likdoorn meegegroeid. Deze likdoorn is te herkennen aan kleine zwarte puntjes in de likdoorn. Dit type likdoorn moet vaak worden verwijderd met een chemische pakking bij de huisarts.

     

    • Neurovasculaire likdoorn: als een likdoorn lang onder grote druk staat kan deze onregelmatig van structuur worden. In de likdoorn gaan bloedvaatjes en zenuwen meegroeien. Deze likdoorns zijn overmatig gevoelig en zijn regelmatig in rust of ’s nachts pijnlijk. Ook dit type likdoorn is niet geschikt om weg te snijden of te frezen.

    Wat kan een likdoorn veroorzaken?

    • Standsafwijkingen van de voeten: sommige voeten hebben van nature een wat plattere of hollere voetboog. De vorm kan ervoor zorgen dat de drukverdeling niet optimaal is waardoor deze gevoeliger is voor druk en wrijving.
    • Afwijkende voetafwikkeling: de manier waarom de voeten afwikkelen kan afwijkend zijn waardoor er een toename van druk en wrijving kan ontstaan.
    • Standsafwijking van één of meerdere tenen: door scheefgroeiende tenen, hamertenen of klauwende tenen kan de druk op/onder of tussen de tenen verhogen.
    • Een droge huid.
    • Schoeisel: Te kleine/knellende schoenen of juist te grote schoenen waarin de voet gaat schuiven kan een toename geven in druk en/of wrijving.
    • Sokken: het dragen van te strakke, te ruwe of geen sokken kan een toename geven in druk en/of wrijving.
    • Overgewicht.

    Kenmerken likdoorn:

    Uiterlijk:

    Een ronde verdikte eeltplek met een kleine witte kern

     

    Likdoorns onderscheiden van wratten:

    Een likdoorn kan soms moeilijk te onderscheiden zijn van een doornwrat. Dit kunt u testen door druk uit te oefenen.

    • Een likdoorn doet pijn wanneer u met uw vinger druk vanaf de bovenkant op de likdoorn geeft.
    • Een wrat doet pijn bij het vanaf de zijkant samendrukken tussen uw vingers.

    Behandeling bij VoetPortaal:

    Een normale likdoorn of een interdigitale likdoorn is goed te behandelen door een (medisch) pedicure. Indien de likdoorn erg diep zit kunt u er ook voor kiezen om een podotherapeut dit te laten behandelen. Een podotherapeut mag de likdoorn dieper weghalen.

    Bij een hardnekkige likdoorn of een vaak terugkerende likdoorn kan het nuttig zijn om met een andere aanvullende/vervangende manieren om de pijnklachten te verhelpen.

    Als een likdoorn aanwezig blijft komt dit door het continueren van druk en/of wrijving op de plek waar de likdoorn zit. Het is daarom nuttig om te kijken hoe deze druk verminderd kan worden. Bij VoetPortaal kijken we naar meerdere aspecten die hier invloed op kunnen hebben

    1. Voetafwikkeling

    Het kan zijn dat uw voetafwikkeling afwijkt waardoor delen van de voet meer druk ervaren dan normaal. Als er op dit deel van de voet zich een likdoorn bevindt kan deze er opspelen.

    De oorzaak van een afwijkende voetafwikkeling ligt vaak aan een verminderde beweeglijkheid van de enkel en/of middenvoetsbeentjes van de voet. Dit kan zich bijvoorbeeld ontwikkelen doordat u een keer uw enkel heeft verzwikt. Dit kan jaren geleden zijn geweest en hoeft geen klachten in de enkel zelf te geven.

    Een succesvolle methode om dit te verhelpen is manuele therapie. Bij VoetPortaal wordt middels manuele therapie de voetafwikkeling genormaliseerd zodat de voet weer een gelijkmatige drukverdeling heeft en de likdoorn minder wordt belast.

     

    1. Eelt (hyperkeratose)

    Wanneer er veel eelt rondom of bovenop de likdoorn zit dit geeft dit meer druk op de likdoorn zelf. Gezien druk op de likdoorn pijnlijk is kan het verwijderen van eelt veel verlichting geven.

    De podotherapeut kan, met behulp van een instrumentele behandeling, het eelt verwijderen waardoor de druk op de wrat normaliseert.

     

    1. Correctiezolen met uitsparing(en)

    Bij veel pijnklachten kan een (tijdelijke) correctiezool een uitkomst bieden. Met behulp van een correctiezool kan de voet wat worden bijgestuurd waardoor er een betere drukverdeling plaatsvind op de voetzool. Hiernaast kan een uitsparing, in de zool,  op de plek van de likdoorn nog meer afname van druk geven.

     

    1. Orthese(s) van siliconen

    Een orthese is een hulpmiddel dat wordt ingezet om de stand van de tenen te corrigeren of pijnlijke plekken op de voet zoals een likdoorn te beschermen of te ontlasten. Het is een “teenstukje” gemaakt van siliconen. De orthese wordt in de behandeling voor u op maat gemaakt voor een zo optimaal mogelijke pasvorm.

    Wilt u graag teruggebeld worden voor meer informatie of wilt u een afspraak maken?