WAT ZIJN LIESKLACHTEN VAN DE HEUPBUIGER?
De heup-lendenspier, ook wel bekend als de musculus iliopsoas, zijn spieren die gedeeltelijk met elkaar zijn vergroeid en een belangrijke functie tijdens het lopen uitvoeren. De iliopsoas zorgt ervoor dat u uw been kunt optillen en naar buiten kunt draaien wanneer u begint om een afzet te maken tijdens het lopen. Als de iliopsoas overbelast, geïrriteerd of beschadigd is dan voelt u deze pijn met name in uw liesregio. Deze pijn kan voorkomen voor bij alledaagse dingen zoals fietsen, (trap)lopen en sporten.
HOE ONTSTAAN LIESKLACHTEN VAN DE ILIOPSOAS?
Liesklachten van de iliopsoas kunnen om verschillende redenen ontstaan. Belangrijk bij dit soort klachten is de manier van lopen en de beweeglijkheid van de heup. Andere redenen zijn langdurige overbelasting en slijtage.
Soms ontstaat de pijn vrij plotseling. Dit gebeurt regelmatig bij explosieve sporten zoals voetbal, atletiek en schaatsen waar de iliopsoas veel kracht moet leveren.
WAT KUNT U DOEN BIJ LIESKLACHTEN VAN DE ILIOPSOAS?
Het is belangrijk dat u blijft bewegen maar met beleid. Explosieve bewegingen zoals sprinten, springen, abrupt draaien, knieheffen en schoppen kunt u beter even laten.
Meestal zijn klachten na een paar weken weg. Toch is het altijd verstandig om de oorzaak te achterhalen. Wanneer deze bekend is kunt u het probleem bij de kern aanpakken. Zo verkleint u de kans dat u opnieuw klachten krijgt.
BEHANDELING LIESPEESKLACHTEN VAN DE ILIOPSOAS DOOR VOETPORTAAL
Bij VoetPortaal is het alleen behandelen van de gevolgen van de klacht niet voldoende. Onze stelregel is dat het herstel pas begint wanneer de oorzaak is weggehaald. Als eerste gaan we daarom op zoek naar waarom de pees van de iliopsoas overbelast raakt
Meestal ontstaat deze overbelasting doordat de spier een gedwongen draai naar binnen maakt maar niet op het juiste moment weer de draai naar buiten kan maken. De spier trekt in dit geval aan het been terwijl het been deze beweging nog niet kan maken en de beweging remt. Er ontstaat dan makkelijk overbelasting.
Nadat we de oorzaak van het probleem hebben gevonden, proberen we deze weg te halen. Meestal zal dit gebeuren middels manuele therapie, vaak in combinatie met een correctiezool. Als de oorzaak goed is weggenomen zal de klacht in de regel snel herstellen.