a

Bij Voetportaal kunt u snel terecht voor de juiste en beste ‘op maat gemaakte’ behandeling voor voetklachten. De podotherapeuten van Voetportaal volgen (of zijn afgestudeerd in) de gespecialiseerde vervolgopleiding Podotherapeut-Plus waarin extra specialisaties worden gegeven waardoor men u nog beter en structureler van uw klachten af kan helpen.

+ 31 (0)85 - 483 54 88

info@voetportaal.nl
Straatweg 179, 3621 BM Breukelen

Meest recente berichten

Maandag - Vrijdag 09:00 - 17:00

Centrale Afsprakenbalie

085 - 483 54 88

Lokaal tarief

  Wilt u een afspraak maken met één van onze podotherapeuten? Dat kan op twee manieren:

  • TELEFONISCH: Als u graag samen met een van onze receptionistes een afspraak in wilt plannen kunt u telefonisch contact opnemen met onze centrale afsprakenbalie: 085-4835488. Deze is op werkdagen bereikbaar van 9.00 tot 17.00 uur.
  • ONLINE: Bij VoetPortaal kunt u ook 24 uur per dag en 7 dagen per week zelf online uw afspraak plannen! Klik op één van de buttons hieronder en u komt direct op de voor u juiste afspraakmodule:

  Sportblessures

  We weten allemaal dat sporten gezond is. Wie regelmatig sport, vermindert zijn vetweefsel, creëert meer spierweefsel, slaapt beter en voelt zich sterker en fitter. Daarnaast helpt sporten om problemen met gewrichten en spieren te voorkomen. Sporten kan er echter ook voor zorgen dat u juist extra pijn aan uw gewrichten ondervindt en remt een blessure uw plezier en prestaties in sporten juist snel weer af.

  We spreken van een sportblessure wanneer een gewricht de verkeerde kant op kantelt, een pees scheurt of u een bot breekt. Er is daarbij dus sprake van lichamelijk letsel dat u door sporten heeft gekregen.

   

  Blessures en pijn door overbelaste spieren

  Een sporter is intensief bezig, dat stelt hoge eisen aan de belastbaarheid van het lichaam en de spieren. Een groot deel van de klachten of blessures aan voeten, enkels, knieën of rug komen door overbelaste spieren. Maar wat is nu eigenlijk overbelasting? Overbelasting ontstaat op het moment dat men meer doet (belasting) dan een spier, band of gewricht van het lichaam  aankan (belastbaarheid).

  Een keer te veel te doen is over het algemeen geen probleem. Als u het de dagen daarna iets rustiger aan doet, heeft het lichaam weer de mogelijkheid te herstellen van deze overbelasting en wordt het zelfs sterker. Dit principe heet supercompensatie en ontstaat door training. Het lichaam past zich aan, aan de belasting die geleverd wordt.

   

  Supercompensatie sportblessures

  De supercompensatieperiode begint gemiddeld 2 dagen na trainen.

  Hoe werkt supercompensatie?

  Op het moment dat je een intensieve training ondergaat,kan er in een spier schade ontstaan. Het mooie is dat het lichaam direct begint met herstellen hiervan. Deze herstelperiode duurt gemiddeld twee dagen.

  Door de extra prikkeling, wordt de spier sterker en vergroot het zijn capaciteit (de supercompensatiefase). Ook deze fase duurt gemiddeld twee dagen. Vervolgens neemt deze extra capaciteit weer af tot de normale kracht. Je zou kunnen zeggen, dat je na vier dagen weer dezelfde spiercapaciteit hebt. Bij sporten voorkomt u dus overbelasting door op het juiste moment te trainen.

   

  Sporten en overbelasting

  Overbelasting kunt u voorkomen door op het juiste moment te trainen.

  Symptomen overbelaste spieren

  Spieren, banden en gewrichten zijn speciaal gevormd om u te laten staan, zitten of lopen. De samenwerking tussen deze structuren is nodig om efficiënt te bewegen.

  Pijn door overbelaste spieren
  Indien een spier te lang of te intensief wordt gebruikt, leidt dit tot lichte schade die pijnsensoren prikkelt. Deze prikkeling van pijnsensoren wordt vaak nog versterkt door het reparatieproces (de ontsteking) zelf. De pijn is dan meestal wisselend aanwezig en neemt weer toe nadat ook de belasting weer hoger wordt. Vervolgens neemt de pijn weer af door het nemen van rust.

  Zwelling door overbelaste spieren
  Naast pijn kan een langzaam toenemende zwelling ook karakteristiek zijn bij overbelaste spieren en gewrichten. Verwar dit echter niet met een gescheurde spier of een botbreuk, want in dat geval is het verstandig om contact op te nemen met uw huisartsenpost of de spoedeisende hulp om ernstiger letsel uit te sluiten.

   

  Wat zijn veel voorkomende sportblessures?

  Zoals eerder aangegeven ontstaat een sportblessure meestal als gevolg van overbelasting. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Maar welke sportblessures zien we nu bij VoetPortaal vooral terugkomen? Vaak zien we dat de meeste klachten ontstaan door hardlopen. Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende klachten.

  Pijn aan de binnenkant van de knie
  Een veelvoorkomende blessure als gevolg van hardlopen is een runners knee, oftewel een lopersknie. Hierbij ondervindt u veel pijn in de knie, die vaak begint met pijn aan de buitenkant van de knie. Na verloop van tijd kan de pijn stekend worden en uitzetten naar de voor- of achterzijde van de knie. De naam lopersknie is soms wat verwarrend, omdat deze pijn ook kan ontstaan door andere sporten.

  Pijn in de heup
  Pijn in de heup na het sporten kan ontstaan door liespeesklachten. Het heupgewricht zorgt voor de verbinding tussen uw benen, uw rug en bekken. Klachten in de heup komen in de meeste gevallen voor na hardlopen, omdat dit gewricht dan vooral wordt belast om de stabiliteit van het lichaam te waarborgen.

  Pijn in de onderrug
  Hoewel veel mensen denken dat ze hun onderrug niet direct zullen gebruiken bij het sporten, is dit wel het geval. Bij springen en hardlopen wordt de belasting van uw onderlichaam overgebracht naar uw romp. Hierdoor wordt het SI-gewricht (gewricht tussen het heiligbeen en de darmbeenderen van het bekken) voortdurend belast, waardoor een blokkade en pijn in de onderrug kan ontstaan.

  Pijn in de voet na hardlopen
  Pijn in de voeten wordt niet alleen veroorzaakt door het dragen van de verkeerde schoenen of door overgewicht. Dit kan ook veroorzaakt worden door een blessure die u tijdens het sporten oploopt. Met name door een sport als hardlopen, waar u voortdurend dezelfde beweging uitvoert, neemt de kans op een blessure in de voet toe. Voor meer informatie gaat u naar onze pagina over voetklachten.

   

  Behandeling van sportblessures door VoetPortaal

  Een voet beweegt nooit alleen, maar maakt onderdeel uit van de bewegingsketen. Een blokkade of storing in deze bewegingsketen geeft vaak klachten ergens anders in het lichaam. Zo kan een ‘overpronerende’ voet (platvoet) tijdens het hardlopen de oorzaak zijn van een knieblessure. Indien de juiste therapie wordt toegepast, genezen veel vormen van dergelijke overbelastingen gelukkig snel en zonder resteffecten. Het zoeken naar de oorzaak en het verhelpen van de overbelastingsklachten is dé specialiteit van de podotherapeuten van VoetPortaal.

  Tijdens de opleiding Podotherapeut Plus, die alle podotherapeuten bij VoetPortaal volgen of gevolgd hebben, wordt dieper ingegaan op het fenomeen van belastbaarheid. Bij klachten bekijken zij de gehele bewegingsketen en zoeken zij naar de oorzaak van het probleem. Het is mogelijk dat deze problemen vanuit de voet, knie of de heup komen. Met de juiste behandeling bent u vervolgens snel weer pijnvrij aan het hardlopen. Plan daarom snel een afspraak in met één van onze podotherapeuten bij een praktijk bij u in de buurt!

  Wilt u graag terug gebeld worden voor meer informatie of wilt u een afspraak maken?